REKLAMA

W dobie pandemie wielu z nas zdecyduje się na wakacje w domu lub na terenie kraju. Ale nie wyklucza to zabawy w kuchni, dzięki której przeniesiemy się nad lazurowe morza i piaszczyste plaże prosto z waszego balkonu, ogrodu czy tarasu. Dzisiaj mam dla was dwie pasty, które możecie zjeść z dobrym chlebem, bagietką lub pitą. Zatem zaczynamy.
Ajwar Bałkański:

  • jeden duży bakłażan
  • 2 papryki czerwone (lub jedna żółta i jedna czerwona)
  • 1 drobno pokrojony ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek (około 20-30 ml)
  • sól do smaku
    Arabski Humus:
  • 200 g ugotowanej cieciorki (może być z puszki)
  • 30 ml soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 30 ml dobrej oliwy z oliwek
  • 2-3 łyżki tahini
  • 3 łyżki przegotowanej wody
  • szczypta kminu
  • sól do smaku
    Przygotowanie:
    Upiecz w piekarniku warzywa aż skóra z warzyw będzie dość zwęglona (miejscami czarna). Tip  włóż bakłażana na 20 min przed papryką, bakłażan piecze się dłużej od papryki.
    Po upieczeniu warzyw wydrąż z każdego miąższ (skóry nie będą nam potrzebne). Teraz zblenduj bakłażan (lub rozgnieć go gałką do ucierania ciasta), dodaj czosnek i pokrojoną drobno paprykę. Dodaj oliwę i sól do smaku.

Teraz przygotujemy humus. Wżyć wszystkie składniki do melaksera i je dokładnie zblenduj. Jeśli nie masz melaksera to wrzuć składnik do dużej miski i zblenduj standardowym blenderem. Gotowe!

Obie pasty są zawsze serwowane w restauracjach basenu morza śródziemnego ich aromat i bogaty smak umili wam spotaknia z przyjaciółmi podczas kolacji tudzież lekkich lunchów. Idealne napoje do takich dań będą woda z lodem i miętą lub lampka białego winna wytrawnego lub półwytrawnego.

W następnym przepis z gorącej Hiszpanii. Zatem wpadajcie na www.WLC.pl by nie przegapić nowego przepisu oraz odwiedzajcie mnie na Instagramie @Jacob_Deer_Cooking i fb Jakub Kurzep. Gdybyście mieli jakieś pytanka to koniecznie dajcie mi znać 😊

Ściskam mocno Kuba