REKLAMA

Autor: Jakub Kurzep

W tym roku na online castingu zaprezentowałem to aromatyczne danie. Jest wspaniałe. Niestety, nie udało mi się wejść do grona najlepszych 25 kucharzy amatorów Masterchef TVN ze względu na niewystarczającą ilośc głosów w głosowaniu online. Ale nic straconego, dzięki temu mogę z Wami dzielić się moimi inspiracjami i wiedzą kulinarną. A za rok może wystartuje w MasterChef UK 😉 Zatem co do orientalnej kaczki …

Składniki:
• 1 pierś kacza (200g)
• 1 papryczka chili zielona
• 2 ząbki czosnku 


Sos Śliwkowy z domową przyprawą 5-smaków: 
• 9 dojrzałych fioletowych śliwek
• 120 ml Sake
• 20-50 ml Mirin (Słodkie ryżowe wino do gotowania)
• 2 -3 łyżki sosu sojowego
• 2 gwiazdy anyżu
• 2 łyżeczki Syczuańskiego pieprzu
• 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
• 1 łyżeczka goździków
• 0.5 łyżeczki cynamonu
• 1 cm świeżego imbiru

Makaron:
• 50g Makaron Soba
• Pędy brokułu
• Pędy chińskiego czosnku (lub pędy czosnku z polskiego ogródka)
• 1 papryka pomarańczowa
• Groszek Cukrowy
• Grzybki Shimej (lub inne grzyby które akurat macie)
• Baby Kukurydza
• Papryczka chili czerwona
• Marchewka
• Korzeń lotosu
• 3 łyżki Sosu sojowego ciemnego 
• 1 łyżka octu ryzowego
• 1 łyżka sosu rybnego

Dekoracja:
• 10g Makaron ryzowy
• 20 ml olej rzepakowy
• sezam

Przygotowanie:


Kaczkę oczyścić z nadmiaru skóry oraz błon. Oczyszczona kaczkę naciąć od strony skóry w kratkę. Następnie zamarynować w pokrojonym czosnku i zielonym chili.

Przygotować dwa rondle – jeden z wodą z solą do ugotowania makaronu i jeden do przygotowania sosu śliwkowego z domową przyprawą 5–smaków. 


Śliwki umyć i pokroić w duża kostkę. Do średniej wielkości rondla przełożyć śliwki oraz zalać je sake i zacząć gotować. Gdy śliwki zmiękną dodać przyprawy (najlepiej by były zblendowane na puder lub roztarte w moździerzu). Gdy śliwki całkowicie rozmiękną, dodać mirin według własnego uznania oraz starty imbir. Sos należy przetrzeć przez sito z drobnymi oczkami i dodać aromatyczny kaczy tłuszcz. Dalej redukować do dość gęstej konsystencji.
W miedzy czasie na rozgrzana patelnie dodać kaczy tłuszcz i przesmażyć warzywa z sosem sojowym, rybnym i octem ryżowym, tak by zmiękły, ale by dalej były chrupkie.
Pamiętajcie by użyć sosu sojowego ciemnego, gdyż różni się on smakowo całkowicie od sosu jasnego. Różnią się głównie sposobem fermentacji. Sos sojowy jasny używa się głównie do sushi i sashimi czyli dań które wymagają delikatnego potraktowania. Sos sojowy ciemny uzyskuje się z fermentacji, która jest dłuższa przez co sos jest bardziej wyrazisty, ale też odrobinę słodki.  
Następnie oczyścić kaczkę z marynaty i przygotować patelnie do jej usmażenia. Na ZIMNA patelnie położyć pierś kaczki od strony skóry tak by wytopić jak najwięcej tłuszczu, następnie obsmażyć z drugiej strony, całą czynność nie powinna trwać dłużej niż 4-6 minut. Nagrzać piekarnik do 180 C i w tej temperaturze włożyć kaczkę do piekarnika na max 4-8 minut sprawdzając co jakiś czas. Wyłączyć piekarnik i zostawić kaczkę w otwartym piekarniku, żeby mięso odpoczęło. Mięso w środku powinno być pięknie różowe lub jeśli wolicie kaczę wypieczoną lekko szaro brązowe, ale nie za bardzo by kaczka nie wyschła przez co będzie twarda i niesmaczna. 

Ugotować makaron Soba w gorącej wodzie z solą. W tym samym czasie usmażyć na rozgrzanym oleju makaron ryżowy do dekoracji. Podsmażone chrupkie warzywa wymieszać z makaronem i wyłożyć na głęboki talerz. Kaczkę pokroić w plastry, ułożyć na makaronie i polać sosem śliwkowym. Do dekoracji położyć prażony makaron ryżowy i posypać sezam. 

Gotowe, Smacznego 🙂 


By wykonać to danie najlepiej udajecie się do marketu chińskiego, bo tam dostaniecie wszystkie składniki. Jeśli nie możecie znaleźć korzenia lotosu to możecie użyć białej rzepy lub kalarepy. Do wykonania tego dania potrzebujecie trochę czasu, ale obiecuje Wam warto! 
Pamiętajcie żeby dać mi koniecznie znać jeżeli macie jakieś pytania na instagram @deerartem oraz podzielcie się foteczkami swoich dań, zobaczcie @deerartem i @wlc.pl w relacji na Instagram i Facebook. Wpadajcie tutaj na WLC.PL oraz WLC.PL fb i insta by nie przegapić nowych przepisów Prawie MasterChef’a :p 


Pozdrawiam Was ciepło Kuba