Autor: Jakub Kurzep
Na Sylwestrowy wieczór ważne jest by mieć jakąś orzeźwiającą i szybką sałatkę. Dlatego przygotowałem dla was sałatkę z klejnotami bliskiego wschodu. Brzmi intrygująco? To koniecznie sprawdź co jest dalej.
Składniki:
- 150 g kaszy kuskus (duże ziarna)
- 1 dojrzałe avocado
- 1 ogórek zielony
- 1 dojrzały owoc granatu
- pęczek kolędy i pietruszki (jeśli nie lubisz kolędy to jej nie dodawaj)
- 0.5 czerwonej cebuli
- oliwa z oliwek
- cytryna
- sól
Przygotowanie:
Zacznij od kaszy kuskus, umyj ją i ugotuj tak jak jest napisane na opakowaniu. Po ugotowaniu przemyj ją zimną wodą i odstaw by wystygła. Obierz granat by wydobyć z niego jego czerwone rubiny. Pokrój wszystkie warzywa w dość grubą kostkę poza czerwoną cebulą, która należy pokroić w cienkie pióra. Następnie wymieszaj wszystkie warzywa z kaszą kuskus i pestkami granatu. Pokrój kolędę i pietruszkę dodaj ich obfitą ilość do mieszanki i wymieszaj. Sporządź dressing z soli, cytryny i oliwy z oliwek. Wymieszaj dresing as zemulguje i dodaj do sałatki.
Gotowe, Smacznego!!!
Taka lekka sałatka idealnie komponuje się z białym winem, humusem czy też innymi cięższymi potrawami. Stanowi idealny owocowy element u dań wytrwanych podkreślając ich smak. By coś chrupało, możesz dodać garść uprażonych orzechów.
Rada: Jeśli chcesz uszlachetnić swoje danie możesz dodać do niego pieprzowej rukoli, ale pamiętaj by ją dodać osobno na talerzu przed podaniem, ponieważ rukola nie lubi kwaśnych dresingów i wtedy więdnie.
Zapraszam was do śledzenia mnie na Instagramie @deerartem i fb Jakub Kurzep, gdzie znajdziecie więcej smakowitych inspiracji oraz więcej informacji o mnie. Nie zapomnijcie obserwować WLC.PL by nie przegapić żadnego z moich przepisów ☺
Nie zapomnijcie by śledźcie >>> www.wlc.pl oraz >>>@deerartem w następnym przepisie już ostatnie bardzo proste, ale efektowna danie znane każdemu, ale nie w takim wydaniu.
Pozdrawiam
Kuba