REKLAMA

Autor: Jakub Kurzep

Na Sylwestrowy wieczór ważne jest by mieć jakąś orzeźwiającą i szybką sałatkę. Dlatego przygotowałem dla was sałatkę z klejnotami bliskiego wschodu. Brzmi intrygująco? To koniecznie sprawdź co jest dalej.

Składniki:

  • 150 g kaszy kuskus (duże ziarna)
  • 1 dojrzałe avocado
  • 1 ogórek zielony
  • 1 dojrzały owoc granatu
  • pęczek kolędy i pietruszki (jeśli nie lubisz kolędy to jej nie dodawaj)
  • 0.5 czerwonej cebuli
  • oliwa z oliwek
  • cytryna
  • sól

Przygotowanie:
Zacznij od kaszy kuskus, umyj ją i ugotuj tak jak jest napisane na opakowaniu. Po ugotowaniu przemyj ją zimną wodą i odstaw by wystygła. Obierz granat by wydobyć z niego jego czerwone rubiny. Pokrój wszystkie warzywa w dość grubą kostkę poza czerwoną cebulą, która należy pokroić w cienkie pióra. Następnie wymieszaj wszystkie warzywa z kaszą kuskus i pestkami granatu. Pokrój kolędę i pietruszkę dodaj ich obfitą ilość do mieszanki i wymieszaj. Sporządź dressing z soli, cytryny i oliwy z oliwek. Wymieszaj dresing as zemulguje i dodaj do sałatki.

Gotowe, Smacznego!!!

Taka lekka sałatka idealnie komponuje się z białym winem, humusem czy też innymi cięższymi potrawami. Stanowi idealny owocowy element u dań wytrwanych podkreślając ich smak. By coś chrupało, możesz dodać garść uprażonych orzechów.

Rada: Jeśli chcesz uszlachetnić swoje danie możesz dodać do niego pieprzowej rukoli, ale pamiętaj by ją dodać osobno na talerzu przed podaniem, ponieważ rukola nie lubi kwaśnych dresingów i wtedy więdnie.

Zapraszam was do śledzenia mnie na Instagramie @deerartem i fb Jakub Kurzep, gdzie znajdziecie więcej smakowitych inspiracji oraz więcej informacji o mnie. Nie zapomnijcie obserwować WLC.PL by nie przegapić żadnego z moich przepisów ☺

Nie zapomnijcie by śledźcie >>> www.wlc.pl oraz >>>@deerartem w następnym przepisie już ostatnie bardzo proste, ale efektowna danie znane każdemu, ale nie w takim wydaniu.

Pozdrawiam
Kuba