REKLAMA

Chciałbym zabrać was w moja sentymentalną podróż po kuchni krajów Morza Czarnego oraz dwóch bliskich mojemu sercu osobach Meji z Gruzji oraz Poliny z Bułgarii, które pokazały mi bogactwo przypraw i produktów swoich regionów.
To dzięki nim wracam do wspomnień, kiedy to one dla mnie przygotowywały cudowne dania swoich mam i babć. Przygotowałem dla was wspaniałe danie, w którym połączyłem Gruzje i Bułgarię. Mam nadzieję, że ta smakowitość przypadnie wam do gustu.

Składniki dla 2 os:

Papryki i nadzienie:

  • 4 papryki długie (2 x czerwona, 2 x żółta lub pomarańczowa)
  • 2 jaja od szczęśliwych kur
  • Ser feta 200 g (bułgarski  Sirene, turecki  Beyaz Peynir, lub gruziński  Sulguni, w ostateczności możecie użyć sera greckiego)
  • owoc granatu 1szt.
    Sos:
  • 2/3 pęczka natki pietruszki
  • 1/3 pęczka kolendry (lub nie dodawaj kolendry i daj cały pęczek natki pietruszki)
  • sok z połowy cytryny
  • 0.5 ząbka czosnku
  • 50 – 80 ml oleju z orzecha włoskiego (lub z pestek winogron lub oliwa z oliwek)
  • 2 łyżki orzecha włoskiego (lub pestek słonecznika)
  • sól

Przygotowanie:
Jeśli nie uda Ci się znaleźć podłużnej papryki to możesz użyć takiej jaką masz, ale musi ona być koloru czerwonego lub żółtego. Na początek umyj papryki i wyczyść z komór nasiennych, ale zrób to delikatnie by nie uszkodzić papryki. Następnie wstaw je do piekarnika w temperaturze 150 C by papryka się podpiekła i zmiękła. Ten proces może potrwać około 10-15 min (długość zależy od wielkości papryki). Kiedy papryka się podpieka możemy przegotować nadzienie z jajek i fety. Do miski wbij dwa jaja i 130 g pokruszonej fety, wszystko zblenduj dokładnie tak by mieszanina była jednolita i dość gęsta. Wyciągnij z piekarnika papryki i wlej do nich zawartość nadzienia (2/3 wysokości, nadzienie urośnie podczas pieczenia), do tego użyj małej łyżeczki lub rękawa cukierniczego. Teraz włóż papryki z powrotem do piekarnika nastawionego na 150 C na około 10 minut sprawdzając co jakiś czas, uważaj, jak je ułożysz by nadzienie nie wypłynęło (ja użyłem podkładki z ramekinów).
Następnie przygotujmy sos i obierz owoc granatu. Do blendera wrzuć podpieczone wcześniej orzechy włoskie, dodaj olej z orzecha włoskiego, czosnek, pietruszkę, kolendrę i odrobine soli. Zmiksuj całość na lekki sos, dopraw solą i sokiem z cytryny. Sos powinien być zawiesisty, ale nie bardzo gęsty. Jeśli chodzi o owoc granatu to obierz go w misce z wodą, zanurz granat pod linie wody i obieraj bez obawy poplamienia bluzki czy pobrudzenia kuchni. Gdy papryki się upiekła wyciągnij je z pieca, wyłóż na talerz i posyp odrobią sera feta, pestkami granatu i sosem. Gotowe Smacznego!!!

Takie danie jest idealne na lekki lunch w towarzystwie dobrego wytrawnego wina lub orzeźwiającej wody z lodem i cytryną.

Nie zapomnijcie śledzić >>> www.wlc.pl oraz >>>@deerartem w następnym tygodniu może coś aromatycznego i pełnego rumieńców? Wskakujcie by nie przegapić

Ściskam Was Mocno
Kuba