REKLAMA

Pochodzę z rejonu Kujaw, który otoczony jest licznymi sadami, w których znajdziemy śliwki, wiśnie, jabłka czy gruszki. Kiedy sady kwitą można wyczuć zewsząd ich zapach, natomiast kiedy zaczynają się zbiory w powietrzu unosi się lekka słodycz. Moja ulubiona odmiana jabłek to jabłka papierówki lub rajskie jabłuszka, które ciężko obecnie dostać a które za każdym razem przenoszą mnie w świat dzieciństwa i podróży na pobliskie jezioro Krukowskie. Od kiedy mieszkam w Edynburgu rozkochałem się w jabłkach odmiany Granny Smith, które są odpowiednio kwaśne i kruche dla mnie. W każdym domu w Polsce jedzono własnoręcznie przygotowaną szarlotkę tudzież jabłecznik, każdy z was posiada pewnie specjalny przepis na to ciasto. Dzisiaj zainspirowany filmem Upside Down chciałem podzielić się z wami wspaniałym autorskim przepisem na Bursztynowo Jabłkowe Up&Down z jabłkowym karmelem i domowymi lodami. Jak wypróbujecie to ciacho to się zakochacie w tych smakach i ta tarta na stałe zagości na waszych stołach ☺

Składniki:
Karmel:

  • 3 łyżki wody
  • 120 g cukier
  • 100 g syropu z jabłek (wyprodukowany z redukcji 1 L 100 % soku jabłek)
  • 150 g masło
  • 300 ml śmietany kremówki
  • szczypta soli

Ciasto Kruche:

  • 300 g mąki
  • 200 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 jajo od szczęśliwych kur (lub dwa żółtka)

Nadzienie:

  • 4 jabłka
  • 80 g cukru
  • 60 g masła
  • łyżka wody
  • pół łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
  • szczypta soli

Przygotowanie:
Zacznijmy od przygotowania karmelu. Żeby przygotować syrop jabłkowy do szerokiego rondla wlej 1 L soku z jabłek (świeżo wyciśniętego lub z kartonu, ale musi być 100 % sok, który nie zawiera zagęszczonych soków). Gotuj na małym ogniu aż ciecz się zredukuje do 100-150 ml. Do drugiego szerokiego rondla z grubym dnem wlej wodę i wsyp cukier, karmelizuj na małym ogniu. Gdy cukier będzie bursztynowy dodaj szybko masło (najlepiej w temp. pokojowej) i zacznij mieszcząc rózgą by robić każda powstała grudkę. Gdy masy się połączą dodaj śmietanę (w temp. pokojowej) i znowu wymieszaj energicznie do połączenia mas. Na sam koniec dodaj syrop z soku z jabłek. Karmel gotowy.

Jeśli chodzi o ciasto. Połącz wszystkie składniki i zagnieć szybko (ciasto kruche nie lubi ciepła). Zagniecione ciasto rozwałkuj na grubość 4-5 cm i zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki na co najmniej 30 min do 1 h.

Wskazówka: Upewnij się, że masz patelnie, w której możesz piec w piekarniku, zatem patelnie która ma metalową rączkę lub rączkę można odczepić przed pieczeniem. Sprawdź, czy patelnia mieści się w piekarniku

Na patelnie o szerokości 20-23 cm wrzuć 80 g cukru z łyżką wody i na wolnym ogniu pozwól by się cukier skartelizował, gdy to nastąpi dodaj masło szybko mieszając. Teraz dodaj obrane jabłka pokrojone jak lubisz (u mnie talarki). Karmelizuj jabłka w karmelu przez około 5-7 min. Po tym czasie odstaw patelnie na bok i wyciągnij ciasto z lodówki. Rozwałkuj na grubość około 0.8- 1.2 cm i wykrój z niego okrąg o średnicy patelni, najlepiej zrób to na papierze, do pieczenia który ułatwi przeniesienie ciasta na patelnie. Wyciętym okręgiem przykryj jabłka zawijając obręcz ciasta do wewnątrz patelni. Ponakłuwaj ciasto widelcem by ułatwić ucieczkę pary podczas pieczenia. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 C około 50- 60 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika weź talerz, który jest większy od średnicy patelni, przykryj nim patelnie i szybkim ruchem obróć by tarta wypadła Ci na talerz (należy to zrobić po wyjęciu z piekarnika, by jabłka nie przykleiły się do patelni po ostygnięciu). Uważaj przy robieniu tej czynności by się nie poparzyć oraz by tarta nie skończyła na podłodze. Gotowe Smacznego!

Takie ciacho najlepiej połączyć z lodami waniliowymi lub śmietanowymi (zróbcie je sami ☺ to na prawdę jest proste) oraz dobrą czarną kawą lub herbatą earl grey z plastrem cytryny.

Nie zapomnijcie śledzić >>> www.wlc.pl oraz >>>@deerartem za tydzień włoska pasta pełna niespodzianek. Zatem pamiętajcie by mnie tutaj odwiedzać by nie przegapić przepisu.

Pozdrawiam

Kuba