REKLAMA

Autor: Jakub Kurzep

Świąteczne ciasteczka to głównie pierniki, ale czy tylko pierniki są dobre na święta? Łamiąc tą regułę przedstawiam wam ciasteczka z gorzką czekoladą i żurawiną. Dwa wspólnie komplementujące się składniki. A całość dopełnia nam magiczny składnik udanych świąt cynamon.

Składniki:

  • 1.5 szklanki mąki (moja szklanka ma 250 ml)
  • 150 g masła prawdziwego
  • 1.5 łyżki kakao
  • 0.5 szklanki orzechów
  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 20 g żurawiny suszonej moczonej przez 2 h w alkoholu (u mnie Soplica pigwowa)
  • 1 jajo od szczęśliwej kury
  • 0.5 szklanki cukru pudru (ja lubię mniej słodkie, ale możesz dodać więcej cukru)
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Wymieszaj wszystkie suche składniki, pokrojone orzechy i czekoladę oraz zamoczoną wcześniej żurawinę. Do tej masy dodaj masło i pozostałe składniki. Z masy ulep kulki o dowolnym rozmiarze (ja użyłem łyżki do lodów do porcjowania). Wyłóż uformowane płaskie ciasteczka na blachę z papierem do pieczenia i piecz przez 10-12 minut w 180 C.

Gotowe! Smacznego!

Takie ciasteczka ze szklaneczką mleka będą idealne na zimne wieczory lub dla Mikołaja, jeśli byliście grzeczni ☺

Zapraszam was do śledzenia mnie na Instagramie @deerartem i fb Jakub Kurzep, gdzie znajdziecie więcej kulinarnych inspiracji oraz więcej informacji o moim codziennym życiu. Nie zapomnijcie obserwować WLC.PL by nie przegapić żadnego z moich przepisów ☺

W najbliższym czasie więcej przepisów na święta i karnawał, ale tym razem wytrawnych. Obserwujcie, bo szykuje coś bardzo specjalnego. Wszystko dla Was
Koniecznie śledźcie www.wlc.pl oraz @deerartem by nie przegapić przepisu, bo będzie ich w Grudniu o wiele więcej ☺

Pozdrawiam
Kuba