REKLAMA

Autor: Jakub Kurzep

Święta w moim domu rodzinnym kojarzą mi się z zapachem pomarańczy, goździków i cynamonu oraz przyprawy do piernika. Wy też tak macie? Jeśli tak to czytajcie dalej, bo przepis was zachwyci.
Od jakiegoś już czasu dieta bezglutenowa stała się standardem, a my Polacy zjadamy bardzo duże ilości mąki na święta pierogi, makowce, babki, paszteciki na ciepło, piernik etc. Zatem przygotowałem dla was mój autorski przepis na ciasto bez glutenu by każdy znalazł coś dla siebie w te święta.

Składniki:

  • polenta 100 g
  • drobno zmielone migdały 50 g
  • skrobia ziemniaczana 20 g
  • mak czarny zmielony suchy 2 duże łyżki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • szczypta soli
  • 2 duże pomarańcze oraz 1 cytryna
  • 125 g masła prawdziwego lub margaryny
  • 140 g cukru
  • esencja waniliowa lub cukier wanilinowy (mała płaska łyżeczka)
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 3 jaja od szczęśliwych kur
  • cukier puder
  • 1 gałązka rozmarynu

Przygotowanie:
Na początek sparz we wrzątku cytrusy by pozbyć się woskowiny, którą często pokrywa się te owoce. Wysuszy je ręcznikiem papierowym i z obu pomarańczy i cytryny ostrym nożem zetnij skórkę tak by zostało na niej jak najmniej białej gorzkiej część. Teraz z jednej pomarańczy i połowy cytryny ściągnij białą gorzką skórkę i pokrój owoce w dużą kostkę (1 pomarańcza i 0.5 cytryny). Wrzuć całość do małego rondla razem ze skórką z połowy cytryny i skórką z jednej całej pomarańczy (skórkę z drugiej i owoc będziesz jeszcze potrzebować by zrobić lukier) i gotuj aż owoce zmiękną.

W międzyczasie ubij jaj z cukrem, podczas ubijania dodaj skrobię, sól, wanilię, cynamon, mak i rozpuszczone chłodne masło. Następnie dodaj polentę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zmielonymi migdałami. Mieszaj aż masa będzie jednolita. Ugotowane owoce zblenduj na papkę i dodaj do masy i ponownie zmiksuj do uzyskania jednolitości ciasta.

Wysmaruj formę masłem i posyp mąką lub użyj papieru do pieczenia. W moim przypadku była to forma sylikonowa o wymiarze 20 x 10 cm. Wylej masę do formy i piecz w temperaturze 160 C około 40-45 min. Po upieczeniu pozwól by ciasto ostygło przed końcową dekoracją.

Teraz pokrój w paseczki lub kostkę skórkę z drugiej pomarańczy i wrzuć do rondla z odrobiną wody (50 ml) i wyciśniętym sokiem z całej pomarańczy. Dodaj 2 łyżki cukru pudru. Gotuj całość na małym ogniu. Gdy mieszanina zacnie się gęstnieć dodaj rozmaryn i gotuj jeszcze chwile aż masa się skarmelizuje. Odcedź na sicie skórkę z pomarańczy i wyłóż ją na wierzch ostudzonego ciasta. Przygotowany syrop wykorzystaj do przygotowania rozmarynowego lukru. Do syropu z pomarańczy i rozmarynu dodaj sok wyciśnięty z pozostałej połowy cytryny i zacznij dodawać cukier puder. Dodaj tyle cukru jak lubisz, jedni lubią gesty lukier inni lubą jak spływa po palcach ☺ Polej ciasto lukrem i Gotowe, Smacznego!

Zapraszam was do śledzenia mnie na Instagramie @deerartem i fb Jakub Kurzep, gdzie znajdziecie więcej kulinarnych inspiracji oraz więcej informacji o moim codziennym życiu. Nie zapomnijcie obserwować WLC.PL by nie przegapić żadnego z moich przepisów ☺

Jak obiecałem wchodzimy w przepisy Świąteczne specjalnie dla Was! Mam nadzieję, że zasmakujecie się w moich przepisach i zakochacie się w moim Merry Xmas ☺
Ściskam Was wszystkich mocno.
Koniecznie śledźcie www.wlc.pl oraz @deerartem by nie przegapić przepisu, bo będzie ich w Grudniu o wiele więcej ☺

Pozdrawiam
Kuba