REKLAMA

Autor: Karolina Korpalska

Królową maja i czerwca jest pokrzywa! Znamy ją przecież wszyscy, nawet Ci najmłodsi… Parzy, ale i leczy… a także wspiera nas w zdrowiu!

Majowa i czerwcowa pokrzywa jest jeszcze młodą rośliną, dlatego jest bardo delikatna ale za to ma dużą zawartość witamin i mikroelementów. W jej liściach zawarte są; garbniki, flawonoidy, kwasy organiczne, chlorofil, karotenoidy, enzymy, sole min. ( a w nich krzem, żelazo, potas, wapń), cukry, Wit. C, K i B2.

Pokrzywę można zbierać przez okres wegetacji – nie tylko w wyżej wymienionych miesiącach.

To ziółko o szerokim zastosowaniu terapeutycznym.

Ziołolecznictwo

Do leczenia pokrzyw używano już w starożytności!

Działa ona;

-moczopędnie  (choroby układu moczowego)

-wzmacniająco, odżywczo i krwiotwórczo (leczenie anemii i osłabienia)

-przeciwkrwotocznie (dzięki Wit. K)

-jej liście i korzeń obniżają ciśnienie tętnicze krwi

-poprawia trawienie,

-poprawia przemianę materii – czyli pomaga oczyścić i odtruwać organizm

-obniża poziom cukru we krwi – czyli pomaga w walce z cukrzycą

-pobudza laktację

-do płukania gardła

-do przemywania w stanach zapalnych skóry i owrzodzeniach

-napar i odwar z liści lub korzeni stosuje się w dolegliwościach wątroby i dróg żółciowych oraz w kamicy żółciowej

Zbieramy pokrzywę

Szukamy jej z dala od ulic. Pamiętajmy, że pokrzywa parzy, więc jej zbiór nie należy do najprzyjemniejszych. Liście poddane przeróbce termicznej tracą te właściwości, więc podczas jedzenia się nie poparzymy. Wystarczy sparzyć je przez krótką chwilę na etapie przygotowania potrawy.

Co zrobić z pokrzywy?

Pokrzywa ma przyjemny korzenny smak, lekko przypominający szpinak. Pokrzywę warto ususzyć, by później zaparzyć z niej herbatki.

Syrop

Zebrane ziele (bez wierzchołków, które suszymy na herbatę) razem z łodygami rozdrabniamy, wkładamy do garnka i zalewamy wodą, tak aby jej poziom sięgał tuż poniżej poziomu ziół. 

Następnie doprowadzić  do wrzenia pod przykryciem, pogotować na niedużym ogniu ok. 15min, wyłączyć gaz i pozostawić na dobę.

W kolejnym czasie dokładnie odcedzić a na objętość wywaru dodać w stosunku 1:1 cukru.

Następnie odwar pokrzywowy razem z cukrem gotować na wolnym ogniu  ok. 1,5-2 godzin, aż się trochę zagęści. 

Gotowy syrop rozlać do słoików, zakręcić.

Przed końcem gotowania można dodać kwasku  cytrynowego lub soku z cytryny.

Syrop pijemy dla wzmocnienia osłabionego organizmu 3 razy dziennie po 2-3 łyżki w szklance ciepłej wody lub herbaty, najlepiej pokrzywowej.

Nalewka oczyszczająca

4 szklanki liści pokrzywy rozdrobnić i zalać alkoholem (500ml spirytusu + 500ml wody). Pozostawić na 2 tygodnie, potrząsając pojemnikiem codziennie.

Po odcedzeniu płynu ponownie dodać rozdrobnione liści pokrzywy. Odcedzić alkohol po 2 kolejnych tygodniach potrząsania.  Dodać 100ml miodu i jeszcze 100ml wody. Odstawić do czasu rozpuszczenia miodu i sklarowania się nalewki.

Gotową nalewkę można popijać po małym kieliszku dla zdrowia i wzmocnienia sił witalnych.

Sok z pokrzywy

Sok jest bardzo dobry w walce z anemią i na wiosenne osłabienie.

Będzie potrzebne całe ziele, które płuczemy i rozdrabniamy miksując. Zmiksowane zalewamy zimną wodą do poziomu poniżej roślinnej miazgi i mieszamy. W zamkniętym pojemniku wstawiamy do lodówki na kilka godzin i następnie odcedzamy. 

Sok popijamy przez 2 tygodnie w ilości 2-3 łyżek dziennie. Po tygodniu przerwy powtórzyć kurację. 

Gotowy sok można przechowywać w lodówce przez 3 dni, można go zamrozić w pojemniku na kostki do lodu.

Inne pomysły na zastosowanie pokrzywy

-zupa pokrzywowa

-kluseczki

-chleb pokrzywowy

-surówka

  • garść liści pokrzywy
  • cebula
  • świeży koperek
  • natka pietruszki
  • sałata np. masłowa, lodowa, rzymska
  • szczypiorek
  • jabłko lub marchew
  • sól ziołowa, cytryna 

przygotowanie:

Składniki surówki myjmy, osuszamy, w razie potrzeby obieramy. Zielonkę kroimy, jabłko i marchew ścieramy na tarce. Doprawiamy sokiem z cytryny i solą.

-pesto

  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanych orzeszków (pinii, nerkowe, włoskich, laskowych – do wyboru)
  • 2 łyżki tartego żółtego sera
  • 6-8 łyżek blanszowanych posiekanych liści pokrzywy
  • Sól
  • Oliwa z oliwek

przygotowanie;

Pesto najlepiej przygotować w moździerzu. Wsypujemy do niego orzeszki i lekko je miażdżymy.  Siekamy czosnek i dodajemy do orzeszków. Następnie sól, ser i pokrzywę. Starannie wszystko miażdżymy, aż masa stanie się prawie gładka i jednolita.

-omlet 

  • 3-4 garści pokrzywy
  • 3 jajka
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • Sól, pieprz, czosnek
  • 2 średnie cebule
  • Masło klarowane 

przygotowanie

Liście myjemy, sparzamy wrzątkiem i odsączamy. Jajka ubijamy na puszystą masę, dodajemy bułkę tartą, sól, pieprz, starty czosnek. Łączymy mąkę z pokrzywą. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Pokrojoną cebulę podsmażamy na maśle i wlewamy do niej masę pokrzywowo- jajeczną. Smażymy przez kilka minut następnie wkładamy naczynie do rozgrzanego piekarnika na kilka minut, by wierch się zarumienił.

Pokrzywa jako sprzymierzeniec w walce ze szkodnikami

Nadaje się świetnie do zwalczania mszyc. W tym celu sporządza się wodny wyciąg i odstawia na 4-8 godz. Przecedzonym wyciągiem opryskujemy opanowane przez mszyce rośliny.