REKLAMA

Autor: Jakub Kurzep

Jesień to nie tylko mgliste poranki i deszczowe popołudnia. Jesień to również pora roku która daje nam wiele bogactwa w kolorze i smaku. Pamiętam, jak byłem dzieciakiem i te zabawy w chowanego lub podchody w jesienne wieczory, kiedy szybciej robi się ciemno, a więc łatwiej się schować ☺ Lub domowy popcorn zrobiony z ususzonej kukurydzy i bajki Disney z Chip i Dale, które wiecznie walczyły z kaczorem Donaldem. Dlatego dzisiaj przygotowałem dla was rozgrzewający jesienny duet, które bardzo przypomina mi tamte czasy.

Składniki dla 4 osób:
Krem z kukurydzy:

  • 1 l bulionu warzywnego
  • 4 kolby kukurydzy lub 1.5 puszki kukurydzy z wody
  • 1 cebula
  • 20 g masła
  • szczypta kurkumy
  • odrobina papryki wędzonej
  • odrobina papryki wędzonej
  • łyżeczka octu jabłkowego
  • sól do smaku

Wędzony sos pomidorowy:

  • 1 puszka pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypior
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • ziemniaki (600 g)
  • rozmaryn
  • 1 łyżeczka miodu (lub odrobina cukru)
  • wędzona sól

Pulpeciki:

  • 500 g mięsa wołowego (możecie też użycie mieszanki wołowo-wieprzowej)
  • 3 ząbki czosnku
  • szczypta cząbru
  • 1 cebula
  • 50 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka bułki tartej
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:
Zacznijmy od pulpecików, zetrzyj na tarce na najmniejszych oczkach jedną cebulę i dodaj drobno posiekany czosnek oraz szczyptę cząbru i bulion. Następnie wymieszaj całość i dopraw solą i pieprzem. Uformuj małe pulpeciki i obsmaż je każdej strony.

Do bulionu warzywnego dodaj kukurydze i przesmażoną cebulę. Gotuj całość aż kukurydza będzie miękka. Następnie zblenduj całość na gładki krem (jeśli krem jest za gęsty dodaj więcej bulionu, jeśli jest za rzadki dodaj więcej kukurydzy). Na sam koniec dodaj przyprawy i sól do smaku. Do dekoracji przygotuj świeży popcorn i posyp go wędzoną papryką.

By przygotować wędzony sos z pomidorów należy zacząć od ziemniaków i marchewki. Marchew i cebulę trzeba pokroić w plastry, wyłożyć na formę do pieczenia razem z ziemniakami. Całość skropić oliwą i posolić solą wędzoną i piec aż warzywa będą miekkie. Następnie pomidory z puszki przełożyć do rondla i dodać przyprawy, posiekany czosnek, rozmaryn, wędzoną paprykę i miód by zbalansować kwaśność pomidorów. Dodać do garnka upieczone warzywa i gotować przez 20-30 min. Doprawić solą. Do ozdoby użyć posiekany szczypior.

Gotowe! Teraz tylko pozostaje wam wyłożyć danie na talerze i Smacznego!!!

Zapraszam was do śledzenia mnie na Instagramie @deerartem i fb Jakub Kurzep, gdzie znajdziecie więcej kulinarnych inspiracji oraz więcej informacji o moim codziennym życiu. Nie zapomnijcie obserwować WLC.PL by nie przegapić żadnego z moich przepisów ☺

Za tydzień proste ciasteczka, którym się nie oprzecie. Obserwujcie by nie przegapić.
Koniecznie śledźcie www.wlc.pl oraz @deerartem by nie przegapić przepisu.

Pozdrawiam
Kuba