REKLAMA

Autor: Jakub Kurzep

Dorastałem w czasach magicznych razem z najbardziej znanym na świecie czarodziejem Harrym ze słynnej powieści przygodowej autorstwa J.K. Rowling, która powstała w dużej części właśnie w Edynburgu, gdzie teraz mieszkam. Wiele razy uciekałem do tego magicznego świata w poszukiwaniu relaksu czy też inspiracji. Pamiętam, że po raz pierwszy zacząłem czytać Pottera właśnie późną jesienią. Dlatego z tak wielkim sentymentem wracam do tego magicznego świata by podzielić się moją magią z Wami.
Dzisiaj chciałem przygotować dla was coś co Harry i jego przyjaciele mogli by zjeść podczas Halloween w Hogwarcie Szkole Magii i Czarodziejstwa, czyli wspaniały sernik dyniowy z bezową podpalaną chmurką. Do przygotowania takiego sernika zainspirowało mnie piwo kremowe, które w kolorystyce wygląda zupełnie jak mój sernik.

Składniki:
Sernik:

  • twaróg półtłusty lub tłusty 500 g
  • Jogurt naturalny lub grecki 250 g
  • 150 g pieczonej dyni
  • 80 g cukru (jak wolisz bardziej słodkie to dodaj więcej cukru)
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • kilka kropli esencji waniliowej lub olejku waniliowego
  • 6 jaja od szczęśliwych kur
  • 3 białka jaj + 120 g cukru
  • Przyprawy: pół łyżeczki kurkumy, pół łyżeczki cynamonu, szczypta gałki muszkatołowej

Spód Sernika:

  • duża garść namoczonych w wodzie daktyli
  • dwie garści orzechów

Przygotowanie:

Na początek zajmij się spodem do ciasta. Do melaksera wrzuć wcześniej namoczone daktyle i orzechy. Zmiksuj na jednolitą masę. Jeśli masa jest za gęsta dodaj daktyli, jak za rzadka dodaj orzechów. Przygotowaną masę przełóż do formy, w której będziesz piec sernik. Ubij spód w formie i włóż ją do zamrażarki na co najmniej 30 min. Nie musisz piec sernika na spodzie lub jak wolisz możesz zrobić tradycyjny spód z herbatników i masła.

Przygotujmy teraz ciasto. Do blendera wrzuć twaróg, jogurt, dynie, esencje waniliową oraz przyprawy. Zblenduj całość na gładką masę. W osobnej misce ubij 3 jaja z cukrem na lekko puszystą masę, pod koniec ubijania dodaj mąkę ziemniaczaną. Dodaj do masy sernikowej masę jajeczną. Wyciągnij z zamrażarki spód sernika i przełóż masę na ciasto do formowy. Piecz w rozgrzanym piekarniku do 180 C około 40 minut (po tym czasie obserwuj ciasto czy musi ono piec się dłużej).

Gdy ciasto się upiecze i ostygnie to możemy zająć się przygotowaniem podpieczonej chmurki. Do suchej i odtłuszczonej miski wlej 3 białka jaj i odrobinę soli. Zacznij je ubijać, gdy białko się spieni zacznij dodawać cukier porcjami po 40 g i ubijaj na lśniącą puszystą pianę. Gdy beza będzie gotowa wyłóż ją na schłodzone ciasto i przypal ją palnikiem lub jeśli go nie masz to wstaw do piekarnika z funkcją grill lub grzania góra w temperaturze 220 C i piecz, aż beza lekko zbrązowieje. Pamiętaj, że takie ciasto powinno być zjedzone tego samego dnia, ponieważ przypalana beza będzie się „rozpuszczać” i pod ciastem będzie wypływać cukier.

Gotowe, Smacznego!

Taki serniczek przeniesie Was w magiczny świat wspomnień z dzieciństwa, w którym wszystko było możliwe i każde miejsce było magiczne. Życzę Wam byście każdego dnia znajdowali magię, która jest dookoła bez względu na wiek.

Zapraszam was do śledzenia mnie na Instagramie @deerartem i fb Jakub Kurzep, gdzie znajdziecie więcej kulinarnych inspiracji oraz więcej informacji o moim codziennym życiu. Nie zapomnijcie obserwować WLC.PL by nie przegapić żadnego z moich przepisów 

W następnym przepisie coś na ząb, jesiennego i kremowego, obserwujcie by nie przegapić, bo warto.
Koniecznie śledźcie www.wlc.pl oraz @deerartem by nie przegapić przepisu.

Pozdrawiam
Kuba