REKLAMA

Dziś obchodzimy Dzień Czekolady. W XXI w. można ją spotkać już nie tylko w klasycznej formie jako tabliczkę słodkości, pojawia się ona również w cukierkach, ciastkach, batonach, lodach, polewach. Możemy ją nie tylko jeść, ale również pić na gorąco i zimno, znajdziemy ją też w kosmetologii, w mydłach, albo chociażby w zabiegach kosmetycznych takich jak masaż czekoladą.

Czekolada poza tym że jest smaczna ma również wiele pozytywnych właściwości. Powoduje ona wydzielanie przez mózg endorfin, które poprawiają nasz nastrój i łagodzą ból. Wywołuje ona uczucie sytości, a także pomaga osiągać lepsze rezultaty w testach wytrzymałościowych. Jednak spożywanie zbyt dużej ilości może prowadzić do otyłości.

Dzisiaj na półkach sklepowych możemy znaleźć wiele różnorodnych czekolad produkowanych przez bardziej lub mniej znane firmy.

Pierwsza tabliczka została wyprodukowana 177 lat temu przez znanego brytyjskiego producenta słodyczy – firmę Cadbury.

Główny składnik czekolady, czyli nasiona kakaowca, wykorzystywali już jako pierwsi starożytni Majowie i Aztekowie. Rozcierali je oni i łączyli z kukurydzą, chili, miodem, wanilią oraz z suszonymi płatkami kwiatów nadających różną barwę napojom. Nazywali oni ten napój Xococalit , co w tłumaczeniu oznaczało gorzką wodę.

Jak dotychczas największa odlana tabliczka czekolady ważyła 5792 kg.

Martyna Drzewiecka