REKLAMA

W ostatnią niedzielę września lub pierwszą października, na placu przy Muzeum Etnograficznym na bulwarach, od 2014 r. odbywał się Włocławski Targ z Darami Lata. W 2020 roku byłaby to już VII edycja. Niestety, w związku z panującą pandemią koronawirusa, zorganizowanie tego typu imprezy nie jest możliwe, ale sezon jesienny w pełni i mamy mnóstwo warzyw i owoców. Wzorem naszych mam i babć warto więc samemu przygotować słoiczki na zimę.

Dla miłośników tradycyjnych potraw, muzeum publikuje informacje np. o tym, jak gospodynie smażyły powidła czy w jaki sposób odbywało się kiszenie kapusty.

A do czego w kuchni służył „bocian”?

Służył on do mieszania powideł śliwkowych smażonych w dużych, najczęściej miedzianych garach. Specjalne mieszadła nazywane były „bocianem”.

Pełna informacja na ten temat: http://muzeum.wloclawek.pl/cyklu-sekrety-kuchni-ludowej-smak-domowych-przetworow/