REKLAMA

Autor: Jakub Kurzep

Każdy z Was był już pewnie w lesie na grzybobraniu i zebrał swoje pierwsze grzyby, kasztany, żołędzie czy też orzechy laskowe. Jesień cały czas mnie zaskakuje różnorodnością kolorów, zapachów i smaków. Pamiętam, jak miałem 8 lub 9 lat znalazłem w parku wielkiego grzyba kanię, z której moja mam przygotowała pyszne danie. Przyznaje, że nie jestem wielkim fanem grzybów, ale czasem coś z nich zrobię.

Przygotowałem dla was wspomnienie mojego kujawskiego parku skąpanego w porannej jesiennej mgle, polskie ravioli z farszem z pieczarki portobello i orzechów laskowych w sosie śmietanowo porowym. Pieczarki portobello są koloru lekko brązowego i maja znacznie bardziej bogaty smak niż jej kuzynka pieczarka biała, poza tym są też bardziej mięsiste co pozwoli w przygotowaniu farszu.

Składniki dla 3 osób:
Ciasto:

  • 100 g mąki
  • 1 jajo od szczęśliwych kur
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
    Farsz i sos:
  • 500 g pieczarek portobello (lub innych grzybów o bogatym aromacie)
  • 100 g zmielonych na drobną mączkę orzechów laskowych
  • 20 g orzechów laskowych w całości
  • 15 ml śmietany kremówki
  • 150 ml śmietany 18 %
  • 50 ml białego wina lub bulionu
  • 50 g masło
  • ½ małej cebuli
  • 1 duży ząbek czosnku
  • jeden średni por
  • sól, pieprz

Zacznij od przygotowania ciasta. Na blacie stołu lub w misce wsyp mąkę i zrób w niej mały dołek po środku, wbij tam jajo, dodaj sól i oliwę. Zagniataj od zewnątrz do środka. Wyrabiaj ciasto aż będzie odklejać się od dłoni. Tak przygotowaną masę, zawiń w folię spożywczą o zostaw by odpoczęło co najmniej 30 min. W tym czasie przygotuj farsz.

Na patelni przesmaż na maśle pokrojoną cebule aż będzie miękka, dodaj pokrojone grzyby z czosnkiem. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Teraz użyj blendera i zblęduj całość z odrobiną śmietany kremówki. Teraz dodaj zmielone orzechy laskowe i znowu zblenduj. Następnie otrzymaną masę przetrzyj przez drobne sito by farsz był delikatny i kremowy. Wstaw do lodówki by stężał.

Rozwałkuj ciasto na bardzo cienko (odrobine grubiej niż na makaron), zasada jest prosta im cieńsze tym lepiej, ale musi być odpowiednio grube by nie popękało podczas gotowania. Wykrój z ciasta dowolny kształt (u mnie kółka). Wyciągnij z lodówki zimny farsz i zacznij faszerować ciasto, sklejając ravioli przy pomocy widelca i odrobiny wody na obwodzie koła. Podsyp ravioli mąką by się nie posklejały. Przygotuj duży garnek z wodą, osól wodę szczodrze (musi być słona jak w morzu). Gdy woda zacznie wrzeć zmniejsz ogień i wrzucaj po kilka ravioli. (zależy od wielkości garnka, ja wrzucałem po 6), przemieszaj w garnku co jakiś czas, gotuj aż wypłyną na wierzch.

W między czasie przygotuj sos. Na patelni na maśle przesmaż pokrojonego drobno pora, jak zmięknie zalej go białym winem wytrawnym poczekaj aż wywar się zredukuje o połowę, następnie powoli dodaj śmietanę dodając więcej śmietany sos będzie rzadszy (nie musisz dodawać jej całej). Dopraw solą i odrobiną pieprzu.

Gotowe, podawaj na płaskim talerzu, ravioli na spód gesty zredukowany sos na wierzchu i do ozdoby połowa orzecha i odrobina świeżego pora na każde ravioli. Gotowe, Samczego!

Myślę, że zasmakujecie się w naszej podróży do kujawskiego parku. Pamiętajcie, że parki i lasy o tej porze roku są bajecznie kolorowe. Dlatego warto zatrzymać się w miejscu na chwile i wsłuchać się w wiatr i spojrzeć na naturę z innej perspektywy 

Zapraszam was do śledzenia mnie na Instagramie @deerartem i fb Jakub Kurzep, gdzie znajdziecie więcej kulinarnych inspiracji oraz więcej informacji o moim codziennym życiu. Nie zapomnijcie obserwować WLC.PL by nie przegapić żadnego z moich przepisów 

A co będzie za tydzień, jeszcze nie wiem, ale poszukam inspiracji w lesie  lub w chmurach, nie zapomnijcie obserwujcie by nie przegapić.
Koniecznie śledźcie www.wlc.pl oraz @deerartem by nie przegapić przepisu.

Pozdrawiam
Kuba