REKLAMA

Autor: Jakub Kurzep

Będąc dzieckiem często jadłem kaczkę, bo maja babcia miała swoje kaczki i kury, jednak wtedy nie potrafiłem ich docenić za walory smakowe. Wiele się zmieniło od tamtego czasu. W Polskiej tradycji na wigilie 24.12 przygotowuje się najczęściej ryby i potrawy wegetariańskie. Jednak w Wielkiej Brytanii Świętuje się pierwszy dzień świąt, czyli 25.12 uroczystą obiadokolacją, na której najczęściej serwuje się kaczę, gęść lub indyka. Osobiście ze wszystkich ptaków ja najbardziej lubię kaczkę, zatem przygotowałem dla was kaczkę, która różni się o tej którą już znacie. Czemu jest taka specjalna? Bo nie ma w niej majeranku ☺, ja jestem zdania, że majeranek przegrywa pojedynek z aromatyczną kaczą, a że kaczka jest dzika to i musi mieć coś z dzikości leśnej, czyli rozmaryn i syrop klonowy.

Składniki:

  • kaczka (waga 2.2 -2.5 kg)
  • 2 duże jabłka
  • 1 cebula
  • 4-5 ząbki czosnku
  • 5 gałązek rozmarynu
  • 100 g tłuszcz kaczy lub gęsi
  • 100 g masła prowdziwego
  • pół łyżeczki cynamon
  • 40 ml syrop klonowy
  • 3 pomarańcze
  • 1.5 łyżka miodu (zależy od słodkości pomarańczy)
  • 10-20 ml octu jabłkowego lub winnego białego
  • sól wędzona, sól normalna

Przygotowanie:
Najlepiej jest kupić kaczę mrożoną lub jeśli macie świeża to trzeba będzie ja marynować od 48-60h by mięso skruszało. Kacze mięso zachowuje się jak dziczyzna i potrzebuje czasu by skruszeć, w przeciwnym razie kaczka nam wyjdzie gumowata i twarda.

Sprawdź kaczkę czy wszystkie pióra zostały dobrze wyciągnięte, następnie umyj ją i osusz dokładnie ręcznikiem papierowy. Teraz do małej miseczki wrzuć pokrójmy drobno rozmaryn, czosnek pocięty w plastry i kaczy lub gęsi wytopiony tłuszcz. Natrzyj kaczkę dokładnie powstałą marynatą, włóż do dużej miski, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 48h.

Po 48h wyciągnij kaczkę z lodówki tak by nasz ptak był w temperaturze pokojowej. W między macie pokrój cebule w pióra i jabłka (jak lubisz, kostka, ćwiartki etc.) posyp cebule i jabłka odrobiną soli wędzonej, dodaj odrobine cynamonu. Tak przygotowaną mieszanka nafaszeruj naszą kaczkę. Włącz piekarnik i nastaw na 220 C, przełóż kaczkę do rękawa do pieczenia (nie musisz zaszywać kaczki, farsz nie wypadnie). Piecz kaczkę w rękawie przez 30 min w 220 C, po tym czasie, zmniejsz temperaturę do 180 C i piecz kolejne 90 minut, 45 minut od strony grzbiety, oraz 45 min od strony piersi. 45 minut przed końcem pieczenia, posmaruj kaczkę syropem klonowym, obserwuj kaczkę by syrop się nie przypalił (na tym etapie możesz zmniejszyć temperaturę do 150 C, ale tylko w ostateczność).

Gdy kaczka się upiecze, to na formie od pieczenia zostanie ci dużo tłuszczu, który wykorzystamy do sosu.

Do średniej wielkości rondla wrzuć 3 wy-filetowane pomarańcze, dodaj 1/3 tłuszczu wytopionego z kaczki i gotuj na małym ogniu aż owoce się rozpadną. Następnie dodaj masło, odrobine soli oraz miód i ocet do zbilansowania smaku. Gotuj jeszcze chwile i jeśli smak Ci już odpowiada, przecedź całość na małym durszlaku. Odcedzony płyn gotuj jeszcze chwile do zagęszczenia sosu.

Jako dodatki polecam wam pieczone ziemniaki w mundurkach z solą wędzoną i tymiankiem lub pieczone warzywa korzenne skropione oliwą i miodem z dodatkiem soli.

Gotowe, aromatyczna kaczka upieczona sos zrobiony teraz pozostaje tylko delektowanie się. Do kaczki polecam wam koniecznie czerwone winno najlepiej Cabernet Sauvignon, Shiraz lub Merlo. Takie winno świetnie połączy się z tą aromatyczną kaczką. Zawsze wam polecam alternatywę, ale tym razem proszę was spróbujcie tej kaczki z winem ☺ a dostaniecie orgazmu doznań na podniebieniu.

Zapraszam was do śledzenia mnie na Instagramie @deerartem i fb Jakub Kurzep, gdzie znajdziecie więcej smakowitych inspiracji oraz więcej informacji o mnie. Nie zapomnijcie obserwować WLC.PL by nie przegapić żadnego z moich przepisów ☺

Mam nadzieje, że wszystkie słodkie przepisy z poprzedniego tygodnia wam się podobały i zasmakowały. Dzisiaj pierwszy post z wytrawnymi daniami i nie tylko. Ciekawi? To obserwujcie by nie przegapić.

Koniecznie śledźcie www.wlc.pl oraz @deerartem by nie przegapić przepisu, bo będzie ich w Grudniu o wiele więcej ☺

Pozdrawiam
Kuba