REKLAMA

Autor: Jakub Kurzep

Obecnie rozpoczął się najlepszy okres na warzywa korzenne, które pełne są witamin. Wielu z nas pamięta zupę buraczkową jako koszmar dzieciństwa czy tanich stołówkowych dań w przedszkolu. Ja chcę wam pokazać nieodkryty potencjał tego warzywa i to jak można z niego przygotować szybkie danie na smaczny obiad lub zimny jesienny wieczór przed ogniskiem. Sam koncept tej zupy powstał z inspiracji, która przyniosła mi moja przyjaciółka Alina za co jestem jej bardzo wdzięczny. To dzięki niej przełamałem swoją awersje do wspaniałych buraków. 

Zatem do mojego przepisu będziemy potrzebować  

Składniki na porcje dla 4 osób 

• 1kg (4-6 buraków średniej wielkości) 
• 4 marchewki 
• 2 Pietruszki 
• 2 pora 
• 1 białą cebulę 
• Pół selera
• Półkwaśnego jabłka
• 1 ząbek czosnku 
• 2 liście laurowe 
• 3 ziarna ziela angielskiego 
• Pół łyżeczki majeranku suszonego
• Natkę pietruszki 
• Ocet jabłkowy (do smaku jak lubicie) ja dałem około 20-35 ml >> koniecznie ocet jabłkowy lub winny, nigdy sok s cytryny który zabije smak buraka 
• Pestki słonecznika
• Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia   
• Sól morka i świeżo mielony pieprz

Przygotowanie 

Na początek należy obrać wszystkie warzywa i dokładnie je umyć. Następnie należy pokroić warzywa (buraki, pietruszkę, marchew, seler i cebulę) na duże kawałki. Ja przekroiłem każde ważyło na połówki. Teraz przełóż warzywa na blachę i skrop oliwa z oliwek i posól odrobine solą morska. Wymieszaj całość i wstaw do piekarnika na program grzanie góra dół bez termo-obiegu i piecz przez 30 min w temperaturze 200C. Zależy nam na tym by warzywa się zamknęły i przez pieczenie zrobiły się odrobine słodsze dzięki reakcji kartelizacją Maillarda.  

Następnie weź garnek o objętości 2- 4 L i przełóż wszystkie warzywa z blachy do garnka. Teraz przekrój pora na dwie lub trzy części i ułóż na górze razem z połową kwaśnego jabłka, wrzuć do nich ząbek czosnku, dodać suche przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy i majeranek), zalej koniecznie zimną wodą do 3/4 wysokości warzyw, przykryj pokrywką i gotuj na bardzo wolnym ogniu (podobnie jak rosół) do czasu aż warzywa zmiękną.  

Gdy warzywa już będą miękkie, wyciągnij z garnka na osoby talerz pora i seler, 2 marchewki, cebule, 1 pietruszkę >> te warzywa możesz już wyrzucić na kompost, lub oddać sąsiada dla kury lub kaczki 🙂 #zerowaste #zeromarnowania. 

Pozostałość w garnku zmiksuj blenderem (jak płyn ostygnie by nie potępić ostrzy blendera), na sam koniec dodaj do smaku, sól, pieprz i ocet (koniecznie ocet, sok z cytryny zabije smak buraka). Jeśli krem jest za gęsty dodaj więcej wody, jeśli za rzadki, zblenduj więcej warzyw, które wcześniej zostały wyciągnięte z garnka. 

Upraż pestki słonecznika, pokój natkę pietruszki i użyj tych dwóch składników do dekoracji, aby nadać więcej aromatu oraz dodatkowej tekstury dania dzięki chrupkości słonecznika. 

Gotowe! Smacznego. 

Jak zrobicie swój krem z pieczonego buraka koniecznie wyślijcie mi forteczkę i wpadajcie na mój Instagram @deerartem i Facebook Jakub Kurzep 

Nie zapomnijcie obserwować WLC.PL by nie przegapić żadnego z moich przepisów ☺

A co będzie za tydzień, coś prostego i słodkiego, nie zapomnijcie obserwujcie by nie przegapić.
Koniecznie śledźcie www.wlc.pl oraz @deerartem by nie przegapić przepisu.