REKLAMA

Autor: Jakub Kurzep ]

Kuchnia nie musi być skomplikowana, czasem może być bardzo prosta. Trudno wam w to uprzedzić, ale tak jest. W wielu polskich domach używa się niezdrowych zawierających głównie sól i wzmacniaczy smaków przypraw do kurczaka (i innych), które według ich producentów są genialnym dodatkiem do mięs. Ja nie używam takich mieszanek. Jedyne co potrzebujecie to świeże lub suszone zioła lub ich mieszanki. Dzisiaj chce wam pokazać moc ziół, które znajdziecie w swoim ogródku lub na balkonie a dzięki którym dostaniecie rumieńców, specjalnie dla was kurczę z rumieńcem z modyfikowanym Chmichurri.

Składniki:

  • Kurczę 1-1,5 kg
  • świeży tymianek pęczek (lub suszony 1 łyżeczka)
  • świeża pietruszka (lub suszona 2 łyżeczki)
  • papryczka chyli świeża 0.5 szt. (lub suszona pół łyżeczki)
  • czosnek 4 ząbki
  • oliwa z oliwek 5 łyżek
  • czerwona cebula 2 szt.
  • marchewka 5-8 małych marchewek
  • ocet jabłkowy 1 łyżeczka
  • sól

Sos Chimichurri:

  • świeża pietruszka 2/3 pęczka
  • świeża kolendra 1/3 pęczka
  • czosnek 3 ząbki
  • świeże chyli (0.5 szt.)
  • świeży tymianek (listki z jednej gałązki)
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 10-15 ml octu jabłkowego

Przygotowanie:
Zacznij od cebuli, obierz ją i pokrój w pióra, następnie pokrój czosnek w drobną kostkę i chyli w cienkie plasterki, niezapomnień o tymianku, pokrój go na drobno. Umyj kurczaka i sprawdź czy wszystkie pióra zostały usunięte. Weź kurczaka i wytnij mu kręgosłup, ponieważ przed pieczeniem będziemy go chwile grillować na płasko  grzbiet możesz użyć później do ugotowania bulionu #zerowaste.

Teraz do miski z cebulą, czosnkiem, chyli i tymiankiem dodaj oliwę z oliwek i ocet jabłkowy. Taką mieszanka obłóż kurczaka, pozostaw go w misce, którą przykryj folią spożywczą. Zostaw kurczaka do marynowania na 24-48 h w lodówce.

Po 48 h wyciągnij kurczaka z lodówki i zostaw go na około 30-40 minut aż mięso osiągnie temperaturę pokojową. Zgriluj kurczak na patelni żeliwnej (lub normalnej) przez 8-10 minut. Następnie obierz marchewki, przełóż je do naczynia żaroodpornego, następnie na górę połóż kurczak (na płasko), posól przed włożeniem do pieca (ja używam soli morskiej Maldona Piecz w piekarniku (piersiami do siebie, bo nogi pieką się dłużej) przez około 45-60 minut w temperaturze 180 C.

W między czasie przygotuj sos. Posiekaj wszystkie zioła bardzo drobno, pokrój czosnek i chyli w drobną kostkę, dodaj oliwę i ocet do smaku. Polej sosem po upieczeniu. Zakochasz się w tym smaku.

Gotowe! Kurczak gotowy, marchewki upieczone i obłędny sos ziołowy na was czeka.

Ten przepis to genialna droga do zaprzestania używania mieszanek „Przyprawa do kurczaka” etc. tudzież oklepanych dań z wszechobecnego kurczaka. Taki kurczak was bezwstydnie zarumieni ☺

Do tego dania polecam wam oczywiście winko Chardonnay (włoskie) lub jeśli wolicie lekko słodszą nutę to Riesling (niemiecki).

Zapraszam was do śledzenia mnie na Instagramie @deerartem i fb Jakub Kurzep, gdzie znajdziecie więcej smakowitych inspiracji oraz więcej informacji o mnie. Nie zapomnijcie obserwować WLC.PL by nie przegapić żadnego z moich przepisów ☺

Kolejny smakowity przepis, mam nadzieje, że w nim się zakochacie i zarumienicie podczas jedzenie ☺

Koniecznie śledźcie www.wlc.pl oraz @deerartem by nie przegapić przepisu. Pamiętacie? W Grudniu będzie o wiele więcej przepisów ☺

Pozdrawiam
Kuba