REKLAMA

Autor: Agata Ziółkowska

Przepis na naleśniki :

– mąka pszenna 280g;

– masło 100g (roztopione);

– mleko 650g;

– jaja 3;

– sól 5g;

– cukier 40g;

– olej do smażenia;

Dodatki :

– jaja 2;

– łosoś wędzony w plastrach;

– serek Filadelfia;

– śmietana kwaśna gęsta;

– świeży szpinak;

– szczypiorek;

– koperek.

Składniki na naleśniki mieszamy mikserem w wysokim naczyniu i smażymy na rozgrzanej patelni z odrobina oleju. Na tej samej patelni smażymy jajka tak by białko było ścięte, a żółtko jeszcze płynne. Gotowe naleśniki smarujemy serkiem Filadelfia, na środek kładziemy jajko sadzone i dekorujemy na około cienkimi plastrami łososia wędzonego. Naleśnika składamy na brzegach, tak aby było widać tylko żółtko i łososia. Posypujemy świeżym szpinakiem, posiekanym szczypiorkiem i koperkiem. Podawać ze śmietana.

Smacznego!