Autor: Agata Ziółkowska
Przepis na naleśniki :
– mąka pszenna 280g;
– masło 100g (roztopione);
– mleko 650g;
– jaja 3;
– sól 5g;
– cukier 40g;
– olej do smażenia;
Dodatki :
– jaja 2;
– łosoś wędzony w plastrach;
– serek Filadelfia;
– śmietana kwaśna gęsta;
– świeży szpinak;
– szczypiorek;
– koperek.
Składniki na naleśniki mieszamy mikserem w wysokim naczyniu i smażymy na rozgrzanej patelni z odrobina oleju. Na tej samej patelni smażymy jajka tak by białko było ścięte, a żółtko jeszcze płynne. Gotowe naleśniki smarujemy serkiem Filadelfia, na środek kładziemy jajko sadzone i dekorujemy na około cienkimi plastrami łososia wędzonego. Naleśnika składamy na brzegach, tak aby było widać tylko żółtko i łososia. Posypujemy świeżym szpinakiem, posiekanym szczypiorkiem i koperkiem. Podawać ze śmietana.
Smacznego!