REKLAMA

Autor: Jakub Kurzep

Dzisiaj przenosimy się do gorącej Hiszpanii, żeby pokazać wam jak przygotować kolejne proste antypasty. Polacy kochają ziemniaki, a teraz kiedy mamy możliwość kupić młode automatyczne ziemniaczki to trzeba z tego korzystać. Papryczki pardon są jak zabawa w totka, jedna na dziesięć może okazać się pikantna kiedy pozostałe 9 są bardzo łagodne. Osoba której dane będzie zjeść tą pikantną, będzie miała szczęście.
Zatem zabieramy się do gotowanie:

Pardon peppers:

  • 150 g papryczek pardon
  • oliwa z oliwek
  • dobra sól w płatkach (najlepiej Maldon Salt)
    Patatas a la Riojana:
    500 g ziemniaczków młodych (im mniejsze tym lepiej)
    1 duża cebula
    150 g chorrizo pokrojonego w plastry
    1 łyżeczka wędzonej papryki ( najlepsza to La Chinata)
    Oliwa z oliwek
    Sól
    Przygotowanie:
    Umyj ziemniaki, przełóż do garnka zalej wodą i dodaj sól. Gotuj aż będą miękkie. Później na rozgrzanie patelni przesmaż na oliwię cebulę pokrojoną w piórka. Jak cebula będzie już miękka dodaj chorizzo, po 3 minutach dodaj ziemniaki i ostrą paprykę wędzoną. Smaż wszystko przez kolejne 2-3 minuty dokładnie mieszając.
    Na osobnej patelni, rozgrzej oliwę i wżyć na nią umyte papryczki pardon. Smaż przez 4-5 minut aż papryczki będą miejscami lekko brązowe. Wyłóż na talerz i posyp dobrą solą. Kolejna dwa tapsy gotowe. Najlepiej będą smakować z dobrym winem np. Roja lub orzeźwiającą lemoniadą z cytryn i arbuza.
    W następnym przepisie przenosimy się do Grecji i sprawdzamy co dzieje się we Włoszech. Zatem wpadajcie na www.WLC.pl by nie przegapić nowego przepisu oraz odwiedzajcie mnie na Instagramie @Jacob_Deer_Cooking i fb Jakub Kurzep. Gdybyście mieli jakieś pytanka to koniecznie dajcie mi znać 😊

Ściskam mocno Kuba