REKLAMA

Kuchnia Perska tudzież Irańska to bogactwo smaków, aromatycznych przypraw i kolorów. W tej kuchni możemy znaleźć prawdziwy mix kulturowy, który kształtował się przez stulecia. Moją inspiracją do tego dania była jedna z moich mentorek Samin Nosrat, której rodzice pochodzą z Iranu, ale emigrowali do USA w 1976 roku. Jej książka „Salt Fat Acid Heat” nauczyła mnie wiele a jej program na Netflix o tym samym tytule podbił moje serce. Dlatego dedykuję to danie właśnie jej.  

Składniki dla 2 osób: 

– 1 szt. średnia dynia piżmowa

– 1szt. Owoc granatu 

– 0.5 kostki sera feta (koniecznie z koziego mleka)

– 2-3 łyżki oliwy z oliwek 

– 15 g pistacji

– sól w płatkach (najlepiej Maldon)

Pesto 

– Oliwa (u mnie to było na oko 150 ml)

– 50 g pistacji 

– 40 g twardego sera (u mnie dojrzały Cheddar, ale możecie też użyć dojrzałej Goudy, Pecorino              Romano czy Grana Padano) 

–  natka pietruszki pęczek

– 0.5 pęczka kolendra (według uznania) 

– odrobina bazylii (1 gałązka)

– sok z cytryny (u mnie dwie łyżki, ale dodajcie według uznania)

– 0.5 ząbka czosnku

– kostka lodu

Przygotowanie: 

Zacznijmy od dyni. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 C.  Dynię umyj dokładnie, następnie przekrój w pół i usuń gniazda nasienne, które możesz później uprażyć i zjeść jako zdrową przekąskę. Teraz posmaruj ją dokładnie oliwą z oliwek (tylko od strony miąższu) posyp solą i piecz w piekarniku przez około 30-45 min (aż zmięknie, zależy to od piekarnika oraz rozmiaru dyni). 

W czasie, gdy dynia się piecze, zacznij przygotowywanie pesto. Do blendera wrzuć zioła, ser i oliwę + kostkę lodu (lód zahamuje proces utleniania się ziół, dzięki czemu zachowają piękny zielony kolor). Zmiksuj całość i na sam koniec dodaj do smaku według swoich preferencji sok z cytryny i czosnek, uważaj by nie dodać tych składników za dużo. 

Pamiętaj, że nie musisz dodawać soli, bo jest jej wystarczająco w serze. Ponad to ja lubię, jak pesto jest dość płynne, dlatego dodałem więcej oliwy, zatem jeśli wolisz pesto które jest gęste dodaj mniej oliwy lub więcej sera i pistacji. 

Teraz jak obrać granat by się nie pobrudzić, do dużej miski wlej letniej wody, odetnij spód owocu (zakończony kwiatostanem), następnie pokrój granat wzdłuż podziałów komór nasiennych. Teraz włóż wszystko do miski z wodą pod która obierz granat. Dzięki temu się nie pobrudzisz i obierzesz cały owoc. 

Wyciągnij dynie z piekarnika, posyp fetą, pestkami granatu i pistacjami na sam koniec polej przygotowanym pesto i Gotowe! Smacznego! 

Do takiego dania polecam wam wytrawne winno z cytrusową nutą lub wodę z cytryną i miętą z dodatkiem świeżego ogórka. Takie danie jest lekkie i odświeżająca pomimo jego rozmiaru. 

Zapraszam was do śledzenia mnie na Instagramie @deerartem i fb Jakub Kurzep, gdzie znajdziecie więcej smakowitych inspiracji oraz więcej informacji o mnie.  

Nie zapomnijcie śledzić >>> www.wlc.pl oraz >>>@deerartem w następnym tygodniu kolejne genialne danie inspirowane kuchnią Perską. Zatem obserwujcie by nie przegapić. 

Pozdrawiam 

Kuba