REKLAMA

Autor: Jakub Kurzep

Długo oczekiwana pizza Neapolitana, czyli taka która zwiera 65% wody i to dzięki wysokiej wilgotności ciasto jest takie smaczne.
Zatem jak przygotować taka pizze.

Składniki na dwie pizze o średnicy 24 cm:
Ciasto:

  • 300 g mąki typu 00 (jeśli takiej nie macie możecie użyć mąki typu 550)
  • 200 g przegotowanej letniej wody,
  • 4 g suchych drożdży lub 10 g świeżych,
  • 3 g cukru,
  • 7 g soli,
    -oliwa z oliwek.

Sos:

  • 400 g średnie pomidory (najlepiej malinowe, lub koktajlowe),
  • 2 śliwki wędzone wcześniej namoczone w odrobinie wody,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól wędzona do smaku (lub zwykła, jeśli nie masz wędzonej),
  • łyżka soku z cytryny,
  • oliwa z oliwek.

Przygotowanie

Do ciepłej wody wsypać sól, cukier i drożdże i mieszać do jednorodnej mieszaniny.
Następnie wlać wodę do mąki i rozpocząć wyrabianie ciasta ręką lub robotem planetarnym z końcówką hak. Ciasto należy wyrabiać delikatnie co najmniej 40 min by wytworzyć jak największą siatkę glutenową co pomoże podczas garowania. Po tym czasie przekładamy ciasto do miski wysmarowanej oliwą, ciasto smarujemy z góry tłuszczem i przykrywamy folią spożywczą w ciepłe miejsce na około 2-4 h (im dłużej tym lepiej). W tym czasie możemy zająć się przygotowaniem sosu.
Pokrojone pomidory przesmażamy na odrobinie oliwy z oliwek, dodajmy ząbek czosnku i wędzone śliwki. Redukujemy całość do uzyskania dość gęstego sosu. Następnie dodajemy sól do smaku i odrobine soku z cytryny. Całość blendujemy. Odstawiamy do schłodzenia.
Po 2-4 h wyciągamy ciasto z miski i dzielimy na dwie części. Jeśli ciasto się klei należy podsypać je minimalną ilością mąki. Formujemy pizzę i w tym samym czasie rozgrzewamy patelnie (24 cm średnicy), na patelnie układamy placek i smarujemy go sosem pomidorowym. Pieczemy na dużym ogniu do momentu zarumienieniu spodu pizzy. Następnie ściągamy pizzę z patelni i układamy na nią ulubione dodatki np. salami i mozzarelle lub upieczoną dynie z serem pleśniowym. Wkładamy pizzę do rozgrzanego piekarnika z ustawieniami „gżenie góra – dół” i pieczemy do zarumienienia z góry.

Tak naprawdę możecie położyć na pizzę co lubicie i co macie w lodówce. Musicie tylko pamiętać, że potrzebujecie jakiś ser (najlepiej mozzarella) reszta to wasza inwencja twórcza. Polećcie ze mną do słonecznych Włoch i zróbmy razem tą pizzę.

Zapraszam was do śledzenia mnie na Instagramie @deerartem i fb Jakub Kurzep, gdzie znajdziecie więcej kulinarnych inspiracji oraz więcej informacji o moim codziennym życiu. Nie zapomnijcie obserwować WLC.PL by nie przegapić żadnego z moich przepisów 

W następnym przepisie specjalna niespodzianka, nic wam nie powiem, sami zobaczycie.
Koniecznie śledźcie www.wlc.pl oraz @deerartem by nie przegapić przepisu.

Pozdrawiam
Kuba