REKLAMA

Polskie lato na kujawach to przede wszystkim młode ziemniaki, zapach ogniska oraz świeżego kopru niesiony przez letni powiew wiatru, słodko kwaśne maliny, jagodny oraz orzechy laskowe. Polskie lato to również sezon na bób, młody groszek oraz ukochaną przez wszystkich Polaków fasolkę szparagową. Każdy z nas jadł ziemniaki z ogniska lub w drodze nad pobliskie jezioro zatrzymywał się by kupić soczyste maliny lub świeżo zerwane ogórki. Takie było moje lato na kujawach, dzisiaj przeniosę was nad kujawskie jezioro by spróbować szlachetnych smaków kujaw z własnego ogródka.

Składniki dla 4 osób:

– 400 g fasoli szparagowej (najlepiej mix zielonej i żółtej),

– 400 g ziemniaków młodych

– 150 g soczystych malin

– duża garść uprażonych orzechów laskowych

– 1 duża łyżka uprażonych nasion słonecznika

– pęczek świeżego kopru

– sól w płatkach (najlepiej Maldona)

– olej rzepakowy tłoczony na zimno

– cytryna

– cukier

Przygotowanie:

Zacznijmy od ziemniaków, umyj je dokładnie a następnie ugotuj w osolonej wodzie aż będą lekko miękkie (pamiętaj by ich nie ugotować do całkowitej miękkości). Gdy ziemniaki będą lekko miękkie, skrop je olejem rzepakowym i piecz w piekarniku nastawionym do 220 C aż będą miękkie i się pięknie zarumienią.

Gdy ziemniaki będą w piekarniku możemy przygotować pozostałe składniki. W garnku zagotuj wodą z solą na fasolę, gdy ta będzie wrzała dodaj dużą łyżkę cukru i wrzuć fasolkę. Gotuj ją aż będzie lekko miękka (ja lubię taką najbardziej, jeśli wolisz bardziej miękką to gotuj dłużej). W tym czasie możesz przygotować winegret, czyli na jedną część soku z cytryny 2 części oleju rzepakowego. Teraz pozostaje złożyć wszystko w jedną całość. Na talerze wyłóż mieszankę ziemniaków z fasolą, posyp rozdrobnionymi malinami i świeżym koprem, na sam koniec wykończ danie orzechami laskowymi, nasionami słonecznika oraz polej winegretem. Gotowe, ekspresowe danie pachnące polskim latem. Jeśli chcielibyście dodać coś do tego dania to doskonale sprawdzi się tutaj ser feta, gruszka marynowana tudzież długo dojrzewająca szynka.

Do tego dania polecam wam oczywiście dobre białe wino, najlepiej Chardonnay lub lekko gazowaną wodę z liśćmi mięty.

Nie zapomnijcie wpaść na www.wlc.pl oraz mój Instagram @jacob_deer_cooking gdzie znajdziecie mnóstwo inspiracji 😊. W następnym przepisie kolejne danie z lasu. Zatem wskakujcie na IG i WLC by niczego nie przegapić.

Ściskam Was Robaczki

Kuba