REKLAMA

KGW „Fajne Babki z Józefowa” działa od 2019 roku. Zrzesza niewielką liczbę kobiet, jednak bardzo aktywnych i chętnych do działania.


KGW angażuje się w wiele inicjatyw społecznych i obywatelskich, promuje swoją wieś w wielu projektach, lecz najwięcej przyjemności i satysfakcji niosą za sobą udziały w projektach kulinarnych.

W zeszłym roku były to m.in. udział w konkursach takich jak: Święto Czarniny, Ryba na polskim stole i Słodki smak regionów – i w tym właśnie konkursie zajęły II miejsce, pokonując sporą konkurencję (36 innych KGW) ze swoim wyśmienitym ciastem „Przekładaniec po kujawsku”.

I tym właśnie przepisem chciałybyśmy się pochwalić – jest to staropolski przepis z niewielkimi nowoczesnymi zmianami – przepis naszej członkini Natalii Pietrzak.

Przekładaniec po kujawsku:

Składniki
na ciemny biszkopt:

6 jaj
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki maki pszennej
2-3 łyżeczki kakao


na ciasto orzechowe:
25 dag grubo posiekanych orzechów włoskich 5 jaj
1 szklanka cukru
1 łyżka miodu
1 łyżka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

na śliwki:
400 g suszonych śliwek
250 ml rumu białego

na krem:
3,5 szklanki mleka
1 szklanka cukru
5 żółtek pozostałych z ciasta orzechowego
3 łyżki mąki pszennej
2,5 łyżki maki ziemniaczanej
250 g masła

na polewę:
100 g gorzkiej czekolady

100 mlecznej czekolady 1/5 szklanki mleka

1. Z podanych składników upiec biszkopt w foremce o wymiarach 38*23 cm. Ciasto wychodzi dość wysokie, później dzielimy je na 2 części.


2. ciasto orzechowe:Oddzielić białka od żółtek. Żółtka odłożyć, będą potrzebne do kremu. Białka ubić z cukrem. dodać orzechy, proszek, mąkę i miód. Delikatnie ale dokładnie wymieszać. Upiec w 175*C, około 25 minut. Ciasto wyrośnie, ale po wystudzeniu opadnie i się wyrówna.

3. Śliwki pokroić na małe kawałki i zalać rumem. Odstawić na noc w szczelnym pojemniku.


4. Z mleka, cukru, żółtek, maki i skrobi ugotować budyń. Miękkie masło utrzeć i dodać zimny budyń. Krem podzielić na dwie części. Do każdej porcji dodać połowę śliwek razem z alkoholem, wymieszać.


5. Czekoladę roztopić z mlekiem w kąpieli wodnej. Polać ciasto.

Przełożenie : biszkopt ciemny, krem, spod orzechowy, krem, biszkopt ciemny, polewa.