REKLAMA

5 minut
Z pewnością słyszeliście, że najlepsze pomidory są we Włoszech. Krzywdzący to fakt, ponieważ te
polskie wcale nie mają czego się wstydzić. Nie wiem, czy widzieliście, ale kujawy to pępek polskiego
pomidora. Poza tym te pomidory kujawskie mają wyjątkowy aromat i smak, wszystko dzięki
wspaniałej ziemi, którą upodobało sobie właśnie to warzywo. Stawiajcie w swojej kuchni na produkty
lokalne, kupicie je taniej i z pewnością będą one smaczniejsze. Dzisiaj mam dla was przepis na
makaron dosłownie w 5 minut.
Składniki 4 osób:

  • 500 g Makaron tagiatelle (lub penne)
  • 250 ml Passaty pomidorowej z lokalnych pomidorów
  • 150 g delikatnego serka kremowego (np. gęstej śmietany kremówki, sera koziego lub ricotty)
  • 1 duża cebula pokrojona w kostkę
  • 1 ząbek czosnku
  • olej rzepakowy tłoczony na zimno
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Na patelni przesmaż na oleju cebulę, gdy ta zmięknie dodaj czosnek i po 2 minutach passatę
pomidorową. Na tym etapie dopraw sos dodając sól i odrobine cukru, jeśli pomidory są za kwaśne.

W między czacie do dużego garnka wstaw wodę na makaron. Woda musi być tak słona jak w morzu.
Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu. Pamiętaj by nie płukać makaronu wodą po jego
ugotowaniu. Odcedzony makaron wymieszaj z sosem i zacznij wykładać na półmiski. Na każdej porcji
zrób małego kleksa z serka kremowego. By dodać daniu charakteru możesz posypać pastę
ulubionymi pestkami lub orzechami, które wcześniej zostały uprażone. Gotowe smacznego!
Proste, szybkie i obłędnie smaczne. Koniecznie podeślijcie mi foteczki jak wam wyszło to danie lub co
nowego do niego dodaliście.
Nie zapomnijcie wpaść na www.wlc.pl oraz mój Instagram @jacob_deer_cooking gdzie znajdziecie
mnóstwo inspiracji ��. W następnym przepisie kolejne danie z produktami sezonowymi. Zatem
wskakujcie na IG i WLC by niczego nie przegapić.

Ściskam Was Robaczki
Kuba