REKLAMA

Autor potrawy: Angelika Lewandowska (dietetyk)

Spaghetti to danie wszystkim znane, ale w nieco innej wersji niż to które wam przedstawiamy. Większość wybiera makaron pszenny, my polecamy ciemny/razowy z uwagi na błonnik, który w nim znajdziemy. Następnie poprzez sos warto przemycać warzywa, dlatego nasz opiera się na awokado, pomidorach oraz natce pietruszki, bogatych w cenne witaminy, a także składniki mineralne.

Makaron pełnoziarnisty z Guacamole

Składniki [na 2 porcje]:
▪Makaron razowy 200g
▪Awokado dojrzałe 1 sztuka
▪Pietruszka świeża 1 garść
▪Pomidorki koktajlowe 1 garść
▪Cebulka czerwona 1/2 małej
▪Papryczka chilli ok 1 cm
▪Sok z limonki 1 łyżka
▪Czosnek 2 ząbki

Wykonanie:
✔Zaczynamy od wstawienia makaronu, gotujemy al’dente
✔Kroimy cebulkę w drobną kostkę
✔Czosnek przeciskamy przez praskę
✔Pietruszkę drobno siekamy
✔Pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki
✔Papryczkę kroimy w cienkie paseczki
✔Awokado kroimy w małą kostkę
✔Dodajemy sok z limonki
✔Całość łączymy ze sobą, po czym nakładamy na makaron

KGW Szpilki na Roli życzy Smacznego!

https://www.facebook.com/SzpilkiNaRoli/