REKLAMA

Autor: Jakub Kurzep

Tak jak obiecywałem w tym tygodniu dania, które dały mi przepustkę do programu Masterchef TVN. Ten program to prawdziwa przygoda, która polecam każdemu pasjonatowi gotowania. Poznałem tam wspaniałych ludzi takich jak Grzesiek Zawierucha, który ma wspaniałe poczucie humoru, Marlenę Ciechocą, która ma zawsze dużo spokoju i dobra w głosie, niesamowita Magdę Waś z ciętą ripostą i kolorowym sarkazmem. Wykorzystałem ten czas tak jak potrafiłem najlepiej. Danie, którym się z Wami podzielę, dało mi fartucha z rąk samej Magdy Gessler. 

Składniki: 


• 1 Pierś z kaczki

• 50g dojrzałych malin

• 50g dojrzałych borówek

• 100ml wina białego wytrawnego (lub cydru jabłkowego)

• 4 gałązki rozmarynu świeżego

• 4 gałązki tymianku świeżego

• 4 ząbki czosnku świeżego

• Pół łyżki miodu nektarowego ( może też być akacjowy lub lipowy)

• Szczypta soli


Obrać i posiekać czosnek, gałązki rozmarynu i tymianku. Wszystko razem wymieszać. Pierś kaczki naciąć i zamarynować mieszanką posiekanych ziół. Odstawić na 10 minut. Nastawić piekarnik na 150 stopni, na grzanie góra dół. 
Po wyjęciu z marynaty zacząć wysmażać kaczkę od strony skóry do znacznego wytopienia tłuszczu z kaczki, kaczkę smażyć od zimnej patelni. Jak zauważymy, że tłuszcz się wytopił, przewracamy kaczkę na drugą stronę i smażymy około 2-3 min. 
Ściągamy kaczkę z gazu, odlewamy tłuszcz i wkładamy do piekarnika, żeby odpoczęła 5 minut.
Na patelnię po smażeniu wlewamy białe wino, dodajemy dwie gałązki rozmarynu, tymianku i czosnek. Redukujemy temperaturę. Następnie dodajemy tłuszczu wytopionego z kaczki do emulgacji. Dodajemy owoce i redukujemy. Przecedzamy przez sito sos, odstawiamy na bok. Wyciągamy kaczkę z piekarnika, kroimy w plastry, układamy na talerzu, lekko solimy. Sos podajemy osobno.
Do ozdoby dodajemy gałązki rozmarynu, tymianku oraz owoce.
Możecie wzbogacić to danie domową bagietką ze smażonymi boczniakami lub delikatnym puree ziemniaczano-cytrynowym z odrobioną tymianku. 
Do picia polecam wino czerwone Pinot Nori do wersji z bagietka dla podkreślenia nuty lasu, lub do wersji z puree cytrynowym genialny okazuje się niemiecki Riesling, który wyjątkowo podkreśla nutę cytrusową. 


Gotowe!  

Jak już zrobicie swoją kaczkę, koniecznie wyślijcie mi foteczke na instagramie @deerartem i podzielcie się jak wam smakowało na WLC.PL. Obserwujcie proszę mój instagram @deertem po więcej inspiracji kulinarnych, a jeśli macie jakieś pytania to śmiało piszcie do mnie :). 

Pozdrawiam Kuba 


Smacznego!!!