REKLAMA

Składniki dla 4 os:
Bulion:

  • 1,2-1,5 L zimnej wody
  • korpus kaczki lub 4 uda kacze + korpus kurzy
  • 4 marchewki
  • 5 pietruszek
  • 5 łodyg selera naciowego lub 1 cały seler korzeń
  • 2 przypalone cebule
  • 5 liści laurowych
  • 1 papryczka chili
  • 1 gwiazda anyżu
  • 1 laska kory cynamonowej
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu czarnego
  • 5 ziaren pieprzu syczuańskiego
  • 3 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki ziaren kolendry
  • 2 łyżki organicznej pasty miso
  • sos rybny (do smaku, u mnie to były 2 łyżki)
  • odrobina sosu sojowego (według uznania i smaku)
  • odrobina sosu chili (w moim przypadku Thai Sriracha frimy Flying Goose)
    Dodatki:
  • 2 kapusty pak choi
  • 2 piersi z kaczki
  • 1 opakowanie 200 g groszku cukrowego (lub brokuł)
  • 1 opakowanie zielonej fasolki (może być mrożona)
  • 4 jaja od szczęśliwych kur
  • 1 opakowanie makaronu pełnoziarnistego Soba (lub Udon)
  • 1 papryka czerwona lub żółta
  • lub inne dodatki takie jakie lubisz

Przygotowanie:
Do dużego garnka włóż umyte mięso i przykryj je obranymi i umytymi warzywami oraz połową papryczki chilli. Zalej wszystko zimną wodą. Na rozgrzanej patelni upraż wszystkie przyprawy, aż lekko się zarumienią (uważaj by ich nie spalić lub przypalić, bo wtedy trzeba będzie wszystko zacząć od początku). Gdy przyprawy będą uprażone wsyp je do garnka z warzywami i mięsem tak by znajdowały się w wodzie (nie na warzywach). Przykryj garnek i gotuj na wolnym ogniu aż warzywa zmiękną. Po tym czasie przelej bulion przez sity i wyciągnij z niego ugotowane warzywa i mięso. Na tym etapie dopraw bulion pastą miso, rybnym sosem, sosem sriracha i sosem sojowym. Wszystko według waszego uznania.
Oczyść piersi kacze, ponacinaj skórę, tak by nie uszkodzić mięsa i na zimnej patelni od strony skóry zacznij wytapianie tłuszczu, gdy warstwa tłuszczu się wytopi obsmaż z drugie strony przez 2 minuty. Następnie włóż do piekarnika nastawionego na 180 C na około 5-8 min w zależności jaki stopień wysmażenia kaczki lubicie. W prawdziwym ramenie najczęściej wysmaża się kaczkę na szarą w środku, ja lubię, jak jest lekko różowa (odrobinę surowa). Pokój w cienkie plastry przed wydawką.

Na sam koniec ugotuj zieloną fasolkę w osolonej i osłodzonej wodzie (tak żeby była chrupka), pokrój paprykę w paski, ugotuj jaja na miękko (woda z odrobina octu), ugotuj makaron zgodnie z instrukcja na opakowaniu, na rozgrzanym oleju lnianym (lub słonecznikowych) przesmaż przez minutę lub dwie cukrowy groszek. Wlej do głębokiej miski bulion, włóż makaron i inne dodatki ☺ Gotowe! Smacznego!!!

Ramez z kaczką jest bardzo aromatyczny i rozgrzewający genialnie łączy się z dobrym lekko słonym piwem, zatem polecam wam japońskie piwo Asahi lub piwo Corona lub polską Warkę.
Bawcie się i smakujcie azjatyckiego słońca, które rozgrzeje was w te zimowe dni.

Zapraszam was do śledzenia mnie na Instagramie @deerartem i fb Jakub Kurzep, gdzie znajdziecie więcej smakowitych inspiracji oraz więcej informacji o mnie. 

Nie zapomnijcie śledzić >>> www.wlc.pl oraz >>>@deerartem w następnym tygodniu coś słodkiego i pysznego, wpadajcie, bo z pewnością zakochacie się w tym przepisie.

Pozdrawiam
Kuba