REKLAMA

Autor: Jakub Kurzep

Czy polędwiczka musi być nudna? Wcale nie i ja wam pokaże, jak uciec od tej nudy.
Moja polędwiczka jest interesująca, bo jej sposób marynowania jest nieco inny, niż te które znacie. Poza tym do całości będzie podany wspaniały sos malinowo wytrawny. Zatem zabieramy się do przygotowania.

Składniki:

  • Polędwiczka wieprzowa 320-360 g (porcja dla 2 os)
  • 300 g dojrzałych świeżych malin (mogą być mrożone)
  • 8 gałązek świeżego rozmarynu (lub dwie duże łyżki suszonego)
  • 5 jagód jałowca
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka miodu
  • 50 ml wody
  • 10-15 ml octu winnego lub jabłkowego
  • sól do mięsa i do sosu
  • 50-80 g masła prawdziwego
  • oliwa z oliwek
  • dodatki według uznania (u mnie pieczone ziemniaki ze szparagami)

Przygotowanie:


Na początku należy oczyścić naszą polędwice z błon i przerostów. Teraz przygotuj marynatę, obierz rozmaryn i pokrój go na drobno, to samo zrób z czosnkiem. Zalej całość oliwą z oliwek i odstaw na 30 min. Po tym czasie nasmaruj polędwiczkę wcześniej przygotowaną marynatą. WAŻNE! nie dodawaj soli do marynaty, ta spowoduje utwardzenie mięsa i w konsekwencji mięso będzie suche i twarde. Zamarynowane mięso należy schować do lodówki (w misce przykrytej folią) najlepiej na całą noc, ale jeśli nie macie tyle czasu to 2h powinno wystarczyć.


Teraz zajmijmy się sosem. Do średniego rondla, przełożyć maliny z rozgniecionymi owocami jałowca, octu i wodą. Całość należy gotować, aż do momentu rozpadu malin, następnie dodać miód (zależy od kwasowości malin) i odrobinę soli. Teraz całość trzeba przetrzeć przez sito z małymi oczkami, przetarty sos przełożyć z powrotem do rondla i zredukować płyn do dość gęstej masy. Następnie dodać mało, masło należy dodawać powoli by sos się nie rozwarstwił.
Wyciągnij polędwiczkę z lodówki i odczekaj co najmniej 30 min do godzinny, by mięso było w temperaturze pokojowej. Oczyść mięso z marynaty i obsmaż delikatnie na patelni wcześniej rozgrzanej patelni z każdej strony. W tym samym czasie włącz piekarnik i ustaw na 200 C. Włóż posoloną polędwiczkę do rozgrzanego piekarnika i zmniejsz temperaturę do 180 C, piecz polędwiczkę co najmniej 20 min, po tym czasie trzeba kontrolować mięso czy jest już gotowe. Polędwiczka po upieczeniu powinna mieć lekko różowy kolor i być soczysta.

Gotowe! Teraz zostało nam tylko krojenie i polewanie sosem. Smacznego!

Koniecznie napiszcie do mnie jak wam smakowało i podzielcie się fotką jak to wygląda u Was na talerzu. Jeśli macie jakieś pytanie to koniecznie dajcie mi znać.

Zapraszam was do śledzenia mnie na Instagramie @deerartem i fb Jakub Kurzep, gdzie znajdziecie więcej kulinarnych inspiracji oraz więcej informacji o moim codziennym życiu. Nie zapomnijcie obserwować WLC.PL , by nie przegapić żadnego z moich przepisów.

W następnym przepisie coś zdrowego z głębin morskich.
Koniecznie śledźcie www.wlc.pl oraz @deerartem by nie przegapić przepisu.

Pozdrawiam
Kuba