REKLAMA

Autor: Jakub Kurzep

Składniki:
Ciasto:

  • 260 g serka waniliowego (lub 100 ml śmietanki kremówki 30% i 150 g twarogu)
  • 3 jaja od szczęśliwych kur
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki mąki (u mnie szklanka ma 250 ml)
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • płaska łyżeczka esencji waniliowej lub cukru wanilinowego
  • olej słonecznikowy do smażenia

Lukier:

  • cytryna
  • cukier puder
  • 100 g czekolady 50 % + 20 g masła
  • do dekoracji: orzechy, skórka kandyzowana, inne

Przygotowanie:

Wymieszaj wszystkie składniki na ciasto razem na jednolitą maskę. Jeśli masa okaże się za mało ścisła dodaj odrobinę więcej mąki. Wyrób ciasto ręką i rozwałkuj na grubość 2 cm, wytnij koła szklanką (7-8 cm średnicy) w każdym kole wytnij małe kółeczko (możesz użyć korka od oleju lub mały kieliszek). Smaż na rozgrzanym głębokim oleju aż się pączki zarumienią. Pozwól, żeby ostygły i zacznij dekorowanie.
By zrobić lukier, wyciśnij sok z cytryny i dodaj cukier puder do momentu aż uzyskasz gęstą konsystencję. By zrobić polewę czekoladową rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i dodaj 20 g masła prawdziwego. Tak przygotowane polewy będą pikną dekoracją twoich świątecznych pączków. Do ozdoby możesz użyć orzechy, posypki i barwniki spożywcze np. zielony i czerwony ☺

Gotowe! Smacznego!

Zapraszam was do śledzenia mnie na Instagramie @deerartem i fb Jakub Kurzep, gdzie znajdziecie więcej kulinarnych inspiracji oraz więcej informacji o moim codziennym życiu. Nie zapomnijcie obserwować WLC.PL by nie przegapić żadnego z moich przepisów ☺

Koniecznie śledźcie www.wlc.pl oraz @deerartem bo już za kilka dni wchodzą przepisy wytrawne specjalnie na święta ☺

Pozdrawiam
Kuba