REKLAMA

Autor: Jakub Kurzep

My Polacy lubimy makarony prawie tak samo jak Włosi. Ze statystyk GUS wynika, że rocznie spożywamy ich średnio 5 kg na osobę. Makaron gości co najmniej raz w tygodniu lub więcej w naszych domach jako danie główne lub jako składnik dania np. zup.
Najczęściej sięgamy po makarony które już znamy czyli spaghetti czy penne. Najczęściej przygotowujemy lub zamawiamy spolszczoną wersje makaronu carbonara lub bolognese.

Dzisiaj chciałbym Wam pokazać sposób na makaron z wyjątkowo oryginalnym sosem zrobionym z pomidorów śliwkowych, ziemniaków, tymianku i solonych migdałów.

Pomysł połączenia ziemniaka z makaronem może wydać się Wam dość kontrowersyjny, ale nic mylnego. We Włoszech, ziemniak występuje stosunkowo często w różnych daniach makaronowych w szczególności w kilku rejonach południowych Włoch.
Do tego dania będziemy potrzebować:

Składniki:
Porcja dla 4 – 5 osób
• 2 puszki pomidorów śliwkowych (lub 6-7 dojrzałych pomidorów świeżych)
• Makaron Spaghetti (250 g)
• 3 średnie ziemniaki
• 2 ząbki czosnku
• 3/4 małej łyżeczki tymianku lub tymianku cytrynowego
• Duża garść całych migdałów, 60-70g (dobrej jakości migdały są białe w środku, lekko żółtawe lub szare są mniej smaczne), jeśli chcesz zaoszczędzić czas możesz też kupić gotowe solone migdały.
• Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
• Sól morska
• 0.5 łyżki stołowej miodu lub cukru

Przygotowanie:

Makaron zawsze gotujemy na końcu i nigdy, nigdy po odcedzeniu nie polewamy go zimną wodą oraz nie dodajmy oleju do wody! Przez gotowanie z olejem lub polewanie zimną wodą D makaron traci naturalna chropowatość powierzchni i nie zbiera sosu.

Zatem zacznijmy od sosu.
Umyj ziemniaki, obierz je i pokrój w średnią kostkę (nie większą niż 1.5 cm). Przemyj ziemniaki kilka razy by wymyć nadmiar skrobi z ich powierzchni dzięki czemu po usmażeniu będą pięknie złote.
Na patelnie wylej oliwę z oliwek i zagrzej tłuszcz, wrzuć na patelnie osuszone ziemniaki (nigdy nie wrzucaj czegoś mokrego do gorącego oleju, bo się poparzysz). Smaż do momentu zmiany koloru na lekko złoty, następnie dodaj drobno posiekany czosnek i tymianek, zmniejsz ogień i smaż tak ziemniaki przez około 1-2 min. Uważaj by nie spalić czosnku lub tymianku. Przełóż ziemniaki do miseczki.

Zmniejsz ogień do minimum, tą samą patelnie dodaj pomidory z puszki (jeśli używasz świeżych pomidorów to musisz je przesmażyć osobno by redukować sok do gęstego sosu). Zwiększ ogień i gotuj, aż sos się zredukuje odrobinę, następnie dodaj usmażone wcześniej ziemniaki i miód (możesz dodać go więcej to zależy od kwaskowości pomidorów i Twoich preferencji).

W międzyczasie, rozgrzej piekarnik do 190 C. Migdały należy zmoczyć i obtoczyć w odrobinie soli morskiej, a następnie skropić w odrobinie oliwy z oliwek. Wyłóż tak przygotowane migdały na blachę i piecz przez około 5-10 min, aż zauważysz że wyschły i okryły się białym nalotem od soli. Teraz weź połowę migdałów i pokrusz je na mniejsze i większe kawałki. Dodaj do sosu połamane migdały i całe migdały i wymieszaj. Sprawdż po chwili jak słony jest sos, jeśli potrzebuje więcej soli dodaj ją.

Gotowanie makaronu. Zawsze czytaj instrukcje z opakowania. Najczęściej gotujemy makaron 8-12 minut w wodzie, która jest tak słona jak woda morska. Ja wam polecam spróbować zdrowszą wersję makaronu z mąki pełnoziarnistej, ale ten normalny też będzie pyszny.
Po ugotowaniu odcedź makaron, nie płucz go zimną wodą, to spowoduje, że makaron zostanie klejący i będzie lepiej zbierać sos. Wymieszaj makaron z sosem, póki jest ciepły. Serwuj na głębokim talerzu z kilkoma migdałami na wierzchu i świeża bazylia.

Do picia proponuje wytrawne wino białe Pino Grigio lub dla tych co lubią nieco słodsze szczepy proponuje Riesling lub wodę z cytryną.

Smacznego!

Sięgając po makaron pełnoziarnisty dajcie swojemu organizmowi wiele błonnika, a w sosie znajdzie źródło potasu, fosforu, magnezu, niacyny czy tiaminy oraz wiele witamin. Same dobro.

Koniecznie napiszcie do mnie jak Wam smakowało i podzielcie się fotką jak to wygląda u Was na talerzu. Jeśli macie jakieś pytanie to koniecznie dajcie mi znać.

Zapraszam was do śledzenia mnie na Instagramie @deerartem i fb Jakub Kurzep, gdzie znajdziecie więcej kulinarnych inspiracji oraz więcej informacji o moim codziennym życiu. Nie zapomnijcie obserwować WLC.PL by nie przegapić żadnego z moich przepisów

W następnym przepisie coś specjalnego i z pysznym mięsiwem. Koniecznie śledźcie www.wlc.pl oraz @deerartem by nie przegapić przepisu.

Pozdrawiam
Kuba