REKLAMA

Autor: Jakub Kurzep

Przygotowania do Sylwestra mogą być równie stresujące jak te świąteczne. Ale ja się pytam po co? Pamiętajmy, że jedzenie ma łączyć i nie trzeba się denerwować, bo wtedy większa szansa, że coś nie wyjdzie. Dlatego mam dla was coś prostego i pełnego hiszpańskiego słońca Olé!

Składniki:

  • 8 tortilli pełnoziarnistych (lub normalnych)
  • 350 g sera cheddar (lub innego dość twardego sera np. dojrzewająca Gouda lub Edam)
  • 350 g hiszpańskiego chorizo (lub innej ostrej wędliny, np. węgierska podsuszana)
  • 1 papryka czerwona lub żółta
  • świeży szczypiorek (lub czerwona cebula)
  • 250 g jogurtu greckiego lub 18% śmietany
  • 1 ząbek czosnku
  • sól

Przygotowanie:
Pokrój w kostkę czosnek lub przepuść przez praskę. Dodaj do jogurtu wraz z połową pokrojonego szczypiorku i solą do smaku.
Pokrój w kostkę czerwona paprykę i chorizo w cienkie plastry. Zetrzyj ser na tarce na grubych oczkach. W między czasie rozgrzej patelnie aż będzie gorąca i zmniejsz ogień na najmniejszy. Każda tortilla musi być przygotowana osobno. Posmaruj połowę tortilli odrobiną przygotowanego sosu z jogurtu naturalnego. Wyłóż kilka plastrów chorizo posyp papryką, szczypiorem i serem. Złóż na pół i zacznij podgrzewanie na patelni od strony sosu, podgrzewaj z każdej strony około minuty, powtarzaj proces aż tortilla się zarumieni i będzie chrupka na wierzchu. Przekrój na pół lub ćwiartki podawaj z przygotowanym sosem i posyp szczypiorkiem do dekoracji lub orzeźwiającą kolendrą.

Gotowe, smacznego!

Zapraszam was do śledzenia mnie na Instagramie @deerartem i fb Jakub Kurzep, gdzie znajdziecie więcej smakowitych inspiracji oraz więcej informacji o mnie. Nie zapomnijcie obserwować WLC.PL by nie przegapić żadnego z moich przepisów ☺

Koniecznie śledźcie www.wlc.pl oraz @deerartem w następnym przepisie Mr Bigos Sylwestrowy, za który dacie się pokroić.

Pozdrawiam
Kuba