REKLAMA

SPECJAŁ GLIZNOWSKI

Składniki :

  1. Mięso z rosołu z kurczaka.
  2. Resztki z gulaszu z indyka.
  3. Resztki z gulaszu wieprzowego.
  4. Boczek gotowany 1 kg. cboczku do reszty mięsa to 1/3.
  5. Sos pozostały z gulaszów.
  6. 2 czerstwe bułki.
  7. Marchew i pietruszka, która pozostała z rosołu.
  8. Cebula,która pozostała z gulaszu.
  9. Sól., pieprz gałka muszkatołowa do smaku.
  10. 5 jajek

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
Resztki mięsa i bułkę mielimy na maszynce z drobnym sitkiem. Dodaje udo tego sos pozostały z gulaszu i 5 żółtek. Mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatałową. Na koniec ubijamy pianę z pozostałych białek i dodajemy do całości. Delikatnie mieszamy, następnie wkładamy masę do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą, w 3/ 4 wielkości. Pieczemy 1,5 godziny w 180 stopniach C.

SMACZNEGO!

Autor przepisu: Pani Teresa Michalska – członkini KGW Gliznowianki

https://www.facebook.com/Gliznowianki/