REKLAMA

W sklepach roi się masy wysoko przetworzonych past czy to kremów do kanapek, które bardzo często zawierają też składniki, których wolelibyśmy unikać, czyli konserwanty, sztuczne barwniki, utwardzane oleje i wiele innych. Czy zawsze musi tak być? Czy przyrządzenie własnych past kanapkowych czy kremów jest aż tak bardzo skomplikowane? Odpowiedzi na te pytanie znajdziecie poniżej.
W poprzednim artykule przybliżyłem wam Superfoodową Polskę i jej bogactwo smaków, minerałów i witamin. Tym razem chciałem wam pokazać trzy proste pasty i jeden krem, które możecie zrobić w domu sami przy użyciu blendera lub moździerza. Każda pasta to prawdziwe bogactwo smaków i witamy.
Przygotowałem dla was krem czekoladowy bez cukru z daktylami i orzechami, bogactwo magnezu i żelaza, pastę czerwoną z suszonych pomidorów, włoskich orzechów i słonecznika, czyli źródło potasu, witamin z grupy B i fosforu, pastę zieloną z natki pietruszki i pestek dyni bogactwo witaminy C, błonnika oraz siarki, oraz ostatnią pastę białą twarogową z rokitnikiem i czarnuszka, która dostarcz wam cennej witaminy D3, wapnia oraz kwasów omega 3,6 i 9. Wszystkie pasty przygotujecie w mniej niż 12 minut ☺

Składniki:

Krem Czekoladowy Daktylla

  • 130 g Daktyli suszonych
  • 70 g orzechów laskowych
  • 3 łyżki kakao
  • 100 ml wody
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka miodu

Pasta Czerwona

  • 150 g suszonych pomidorów z oleju słonecznikowego (lub domowych pomidorów suszonych 100 g i 50 g oleju słonecznikowego)
  • 30 g orzechów włoskich
  • 20 g pestki słonecznika
  • 2 ząbki pieczonego czosnku

Pasta Zielona

  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 80 g konfudowanego czosnku
  • 40 g pestek dyni
  • 40 g natki pietruszki
  • 20 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno

Pasta Biała

  • 100 g twarogu półtłustego
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka konfitury z rokitnika
  • pół łyżeczki czarnuszki

Przygotowanie:

Daktylla, czyli 100 % krem orzechowo-czekoladowy bez dodatku cukru białego
Daktyle gotuj do miękkości w 100 ml wody (jeśli wody będzie za mało dolej jej odrobinę), proces ten nie powinien trwać dłużej niż 10-12 minut. Następnie wrzuć daktyle do blendera lub malaksera razem z pozostałym płynem. Na rozgrzanej patelni podpiecz orzechy laskowe aż lekko zbrązowieją, następnie dodaj je do daktyli. Zmiksuj mieszaninę na krem, dodaj olej kokosowy i miód oraz kakao. Ponownie zmiksuj i dopraw do smaku odrobiną soli. Gotowe! Przełóż w słoiczek i przechowuj do 10 dni w lodówce. Smacznego!!!
Taki krem będzie idealny do porannego francuskiego rogalika lub chrupiącego chleba z kawą czarną lub szklaneczką ciepłego mleka.

Pasta Czerwona
Na rozgrzanej patelni podpiecz orzechy z pestkami słonecznika. Gdy lekko zbrązowieją wrzuć je do blendera lub melaksera z pozostałymi składnikami i dokładnie zmiksuj na pastę z drobinkami orzechów i pestek słonecznika. Ponieważ suszone pomidory są już słone nie dodawaj soli (lub dodaj jej bardzo mało, według uznania). Taka pasta idealnie łączy się z ciepła bagietką lub chrupiącą grzanką z dodatkiem pokruszonego sera koziego.

Pasta Zielona
Do rozgrzanej oliwy z oliwek wrzuć pęczek rozmarynu oraz obrany czosnek gotuj wszystko na bardzo wolnym ogniu aż czosnek będzie miękki. Temperatura oliwy nie powinna przekroczyć 80 C. Ta czynność powinna zając około 10-15 minut. Po tym czasie wyrzuć rozmaryn i oddziel czosnek od oliwy. Aromatyczną oliwę możesz wykorzystać do innych dań. Następnie na rozgrzanej patelni upraż pestki dyni tak by lekko zbrązowiały. Czosnek wrzuć do blendera lub melaksera, dodaj wszystkie pozostałe składniki i miksuj na pastę z drobinami pestek dyni. Gotowe! Taka pasta jest genialna na ciepłej grzance ze świeżym pomidorem lub krewetkami usmażonymi na maśle.

Pasta Biała

Do twarogu dodaj jogurt naturalny i rozgnieć widelcem na jednolitą masę, dodaj łyżeczkę konfitury z rokitnika i wymieszaj całość. Na sam wierzch posyp czarnuszką. Gotowe! Taki twarożek jest genialny na dobre śniadanie z pełnoziarnistą bułeczką oraz dobrym miodem a do całości dobra herbata z cytryną. Istna uczta dla zmysłów.

Nie zapomnijcie by śledzić >>> www.wlc.pl oraz >>>@deerartem w następnym tygodniu jak zrobić domowe masło.

Pozdrawiam
Kuba