REKLAMA

Autor: Jakub Kurzep

Kuchnia polska Panem Bigosem stoi. Nikt spośród Polaków nie wyobraża sobie imprezy rodzinnej czy towarzyskiej, wesela, komunii, świąt Bożego Narodzenia czy Wielkiejnocy bez bigosu. Istnieją jego różne warranty, z mięsem bez mięsa po staropolski z dziczyzną która obecnie jest bardzo droga. Z kapustą białą słodką, z nalewką pigwową z wódką Soplicą czy winem czerwonym etc. Chciałem wam pokazać przepis na mój Mr Bigos sylwestrowy idealny na taka imprezkę. Sam bigos nie będzie abstynentem i będzie pełen wędzonego i leśnego smaku.

Składniki:

  • 1.2 kg kapusty kiszonej
  • 0.5 główki kapusty białej
  • 0.8 kg żeberek wędzonych (wędzonych nie malowanych)
  • 1 szt. Świeżej golonki
  • 0.4 g kiełbasy (obojętnie jaki rodzaj, ma być gruba)
  • 0.2 kg słoniny wędzonej (lub pominąć)
  • puszka pomidorów
  • 100 g koncentrat pomidorowy
  • 120 ml wina Porto
  • 10 liści laurowych
  • 12 ziaren pieprzu czarnego
  • 8 jagód jałowca
  • 8 śliwek wędzonych (u mnie węgierskich)
  • 8 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 1/3 łyżeczki tymianku
  • 2 gałązki rozmarynu lub 1 łyżki suszonego
  • sól,

Przygotowanie:
Odciśnij kapustę od kwaśnego soku i pozostaw go na później. Teraz do duże garnka na spód włóż wędzone żeberka i pokrojoną w kostkę słoninę. Na taką bazę wyłóż poszatkowaną kapustę kiszoną. Teraz dodaj wszystkie przyprawy: liść laurowy, pieprz, ziele angielskie, jagody jałowca, śliwki wędzone, majeranek, rozmaryn i lubczyk. Na sam wierz połóż lekko obsmażoną golonkę z kiełbasą pokrojoną w kostkę. Przykryj ją odrobinę kapustą. Dodaj 200 ml zimnej wody i gotuj na wolnym ogniu przez 2 h. W osobnym garnku ugotuj drobno posiekana kapustę biała z odrobiną wody, soli i cukru. Gdy kapusta biała zmięknie przełóż ją do garnka z kapustą kiszoną i wymieszaj całość. Na tym etapie dodaj pomidory z puszki, przecier pomidorowy i wino porto. Dalej gotuj na małym ogniu przez kolejne 2 h. Po tym czasie zestaw bigos z gazu i dopraw go do smaku sola i kwasem z kapusty, wyciągnij kości z mięsa.
Już na sam koniec codziennie przez 3-4 dni gotuj na małym ogniu przez 1 h i sprawdzaj jak smak się rozwija.

Gotowe smacznego!

Taki bigos na wieczór sylwestrowy będzie idealnym dodatkiem do kieliszka dobrej wódki lub czerwonego wina Shiraz z dobrym pieczywem ☺

Zapraszam was do śledzenia mnie na Instagramie @deerartem i fb Jakub Kurzep, gdzie znajdziecie więcej smakowitych inspiracji oraz więcej informacji o mnie. Nie zapomnijcie obserwować WLC.PL by nie przegapić żadnego z moich przepisów ☺

Nie zapomnijcie by śledźcie >>> www.wlc.pl oraz >>>@deerartem w następnym przepisie prosta i drogocenna propozycja na Sylwestra z bogactwem bliskiego wschodu dla każdej pani fit.

Pozdrawiam
Kuba