REKLAMA

Autor: Karolina Korpalska

Czarny bez to roślina rosnąca dziko w całej Polsce. Jej kwitnienie jest właśnie w pełni.

Czarny bez ma świetne właściwości dla naszego organizmu – pomoże przy pierwszych przeziębieniach, bo wykazuje działanie napotne i rozgrzewające. Obecnie jest świetny czas na jego zbiór i robienie przepysznego syropu, który sprawdzi się jako aromatyczny dodatek do zimowej herbaty, czy tez letniej lemoniady.

Na jedną porcje syropu potrzebujemy: ok 20 baldachów, litr wody, 1 kg cukru i 2 cytryny. Po zebraniu kwiatów staramy się ich nie myć, by nie stracić pyłku kwiatowego. Odcinamy drobne gałązki z kwiatami (grube łodyżki nadają goryczy). W garnku gotujemy syrop z cukru i cytryny, a następnie zalewamy nim kwiaty. Przykrywamy garnek i pozostawiamy na ok 2-4 dni. Po tym czasie syrop przecedzamy przez gazę, zagotowujemy i butelkujemy.