REKLAMA

Późna wiosna i lato to świetne pory roku na wykreowanie pysznych i zdrowych dań. Ilość oferowanych przez sprzedawców warzyw i owoców „nowości” daje nam możliwość zjedzenia czegoś, co odbiega od tego, co na codzień serwowane jest na naszych talerzach w okresie zimowym. Kocham te ciepłe pory roku, gdyż pozwalają na zdrowsze podejście do życia i mniej problemową utratę wagi, a po Covid-19 zapewne każdemu z nas się przyda zrzucenie nadprogramowych kilogramów.

Czy szparagi często trafiają na Wasze stoły? Przyznam się szczerze, że na mój rzadko, i po ostatniej wizycie w restauracji Garage Hotel stwierdzam, że to duży błąd. Jestem przekonana, że tak jak nasi zachodni sąsiedzi, powinniśmy częściej kupować to warzywo. Poza walorami zdrowotnymi (a także seksualnymi – zaliczane są do afrodyzjaków) mają również świetne walory smakowe. I ten piękny zielony kolor.

Miałam okazję spróbować dwóch nowych dań, które wejdą zaraz do karty restauracyjnej Garage Hotel – zupy ze świeżych szparagów i sałatki, w której szparagi również były jednym z głównych bohaterów.

I jedno i drugie danie mogę śmiało polecić każdemu, kto nie jada mięsa, kto chce przestać je jeść bądź chce zrzucić parę kilogramów – oba są bezmięsne.

Zupa że świeżych szparagów przygotowana z wywaru ze szparagów z cząstkami młodych ziemniaków, oczywiście szparagami, koprem i jogurtem naturalnym. Do tego „wisienką na torcie” jest ser typu feta, który przełamuje smak zupy za każdym razem gdy trafia do naszego podniebienia.

Sałatka z awokado, grillowanymi szaragami w ziołach, miksem sałat oraz liśćmi buraka podana z truskawkami i sosem winegret na bazie wermutu.

Oba te dania dostępne już od przyszłego poniedziałku w restauracji Hotelu Garage.