REKLAMA

Autor: Jakub Kurzep

Babki najczęściej jemy na święta Wielkiejnocy, ale czy dobra baba zasługuje by była jedzona tylko na wiosnę, nie, nie i jeszcze raz nie. Przygotowałem dla Was przepis na Taką Babę z lukrem pomarańczowo-cytrynowym w której się zakochacie.
Składniki:

  • 400 g mąki
  • 150 g cukier
  • 80 g olej (słonecznikowy lub kokosowy)
  • 2 jaja od szczęśliwych kur
  • wanilia lub cukier wanilinowy (1 łyżeczka)
  • 30 g orzechów pokruszonych
  • 200 ml maślanki (lub mleka)
  • 100 g żurawiny (świeżej lub mrożonej)
  • 1 duża łyżka maku mielonego
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
    Lukier:
  • sok z połowy pomarańczy
  • sok z połowy cytryny
  • cukier puder

Przygotowanie:
Do mąki dodaj proszek do pieczenia i cukier. Następnie dodaj resztę składników i wszystko dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Formę do pieczenia wysmaruj dokładnie masłem i posyp mąką lub bułką tartą. Przelej masę do formy i piecz ciasto przez 40-45 min w 160 C. Po upieczeniu pozostaw do ostudzenia i wyciągnij z formy. By przygotować lukier rozpuść cukier puder w soku z cytryny i pomarańczy. Przygotuj tak gęsty lukier jak lubisz. Oblej babkę i Gotowe.

Zapraszam was do śledzenia mnie na Instagramie @deerartem i fb Jakub Kurzep, gdzie znajdziecie więcej smakowitych inspiracji oraz więcej informacji o mnie. Nie zapomnijcie obserwować WLC.PL by nie przegapić żadnego z moich przepisów ☺

Koniecznie śledźcie www.wlc.pl oraz @deerartem w następnym przepisie coś na prostego na karnawał.

Pozdrawiam
Kuba