REKLAMA

Każdy z was jadło sałatkę po grecku, jednak nie wielu z was wie, że prawdziwa sałata po grecku nie zawiera sałaty tylko składa się z samych warzyw często z dodatkiem owoców lokalnych tak jak melony, truskawki czy winogrona. Druga opcja sałatkowa to inna mozzarella. Pewnie mieliście okazje wielokrotnie próbować sałatki caprese, ale ta opcja trzeba przyznać jest dość nudna. Dlatego mam dla was coś innego co pobudzi wasze kupi smakowe.
Składniki:
Taka Feta

  • Kosta dobrej fety
  • 3 baby ogórki (lub pól ogórka zielonego)
  • 2 dojrzałe pomidory pokrojone na ćwiartki
  • garść oliwek zielonych królewskich oraz oliwek kalamata
  • pół czerwonej cebuli pokrojonej w pora
  • 100 g arbuza pokrojonego w kostkę
  • oliwa z oliwek
  • odrobina rabarbaru pokrojonego w kostkę (2 cm kawałek)
  • sok z połowy cytryny
  • szczypta soli
    Taka Mozzarella
  • kulka dobrej mozzarelli
  • dwie duże garści rukolii
  • 1 dojrzały pomidor pokrojony w ćwiartki
  • garść oliwek kalamata
  • garść uprażonych na patelni migdałów
  • Pesto ( 120 ml oliwy, 50 g orzechów, 10 g parmezanu, pęczek bazylii, garść rukolii, łyżeczka soku z cytryny, kostka lodu, połowa ząbka czosnku)

Przygotowanie:
Umyj dokładnie wszystkie warzywa do sałaty z Fetą. Pokrój warzywa jak lubisz. Następnie wyłóż na płaskim talerzu kostkę fety, dookoła obłóż ją mieszanką warzyw z arbuzem. Przygotuj teraz winegret z rabarbarem. Pokrój rabarbar w drobną kostkę, dodaj oliwę i sok z cytryny (3/4 objętości oliwy, ¼ objętości soku z cytryny), dodaj odrobinę soli i wymieszaj dokładnie aż płyn zemulguję. Przygotowanym winegretem polej fetę. Gotowe.

Wyciągnij mozzarelle z lodówki co najmniej 2 h przed przygotowaniem sałaty, by dzięki temu sałata osiągnęła temperaturę pokojową i była pysznie mleczna w smaku. W tym czasie zacznij przygotowywać pesto. Wżyć wszystkie składniki do blendera/melaksera i użyj na gładką masę (spróbuj, czy wolisz dodać więcej sera lub orzechów). Teraz na talerz wyłóż rukolę, na środek połóż mozzarelle, pokrojonego pomidora z oliwkami połóż dookoła mozzarelli i posyp uprażonymi migdałami. Całość polej pesto. Gotowe.
Lekko i smacznie oraz z dużą dawką pięknego słońca. Rozkoszujcie się zajadając te szybkie sałaty popijając wodę z grejpfrutem lub białe wino najlepiej Pinto Grigio.
W następnym przepisie coś wyjątkowego, nic wam nie powiem bo to niespodzianka. Zatem wpadajcie na www.WLC.pl by nie przegapić nowego przepisu oraz odwiedzajcie mnie na Instagramie @Jacob_Deer_Cooking i fb Jakub Kurzep. Gdybyście mieli jakieś pytanka to koniecznie dajcie mi znać 😊