REKLAMA

Autor: Jakub Kurzep

W kuchni chodzi o pozytywna energie i dzielenie się tym co najlepsze. Święta są szczególnym eventem, w którym tym bardziej należy się dzielić radością i pozytywną energią. Zatem pozwólmy sobie na zabawę w kuchni i próbujmy nowych dań, produktów i mieszanek, bo im większa różnorodność tym więcej uśmiechu i zabawy. Dlatego kolejne danie na wasze świąteczne stoły to Taki Prosiaczek pieczony z sosem z żurawinowym na bazie Soplicy pigwowej.

Składniki:

  • 700 g steków wieprzowych z kością
  • sól
  • 200 g mrożonej lub świeżej żurawiny
  • 100 g masła
  • 100 ml Soplica pigwowa
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 4 jagody jałowca
  • miód do smaku
  • odrobina soli

Dodatki: u mnie podwędzane pieczone ziemniaki z czerwoną cebulą i czosnkiem. Ty możesz dodać co tylko zechcesz.

Przygotowanie:
Steki wieprzowe z kością wyciągnij 30 minut przed pieczeniem z lodówki, tak by mięso miało temperaturę pokojową. Następnie posól mięso z obu stron. Na patelni rozpuść łyżkę masła i obsmaż steki po 2 minuty z każdej strony. Następnie włóż steki do nagrzanego wcześniej piekarnika i piecz około 25-40 minut w 180 C, zależy od grubości steka oraz grubości kości.

Do rondla wrzuć żurawinę z rozmarynem i rozgniecionymi jagodami jałowca, gotuj aż żurawina puści sok. Następnie dodaj pigwową Soplicę. Następnie dodaj masło, po rozpuszczeniu masła spróbuj sosu i dodaj miód dla balansu kwaskowości i szczyptę soli dla przełamania słodyczy. Pozostaw sos na małym ogniu do zredukowania. Wyciągnij steki z pieca polej sosem i podaj z ulubionymi dodatkami.

Z takim prosiaczkiem będzie wesoło. Przepyszne steki połączy z kieliszeczkiem wódeczki lub czerwonym winem Shiraz. Gotowe! Smacznego!

Zapraszam was do śledzenia mnie na Instagramie @deerartem i fb Jakub Kurzep, gdzie znajdziecie więcej smakowitych inspiracji oraz więcej informacji o mnie. Nie zapomnijcie obserwować WLC.PL by nie przegapić żadnego z moich przepisów ☺

Koniecznie śledźcie www.wlc.pl oraz @deerartem za tydzień coś słodkiego i nieoczywistego ☺

Pozdrawiam
Kuba