REKLAMA

Autor: Jakub Kurzep

Ciasto drożdżowe kojarzy mi się głównie z moja mamą, która przygotowywała to ciasto na przełomie upalnego lata i pierwszych znaków jesieni. Ponieważ lato dobiegło końca w Edynburgu dzisiaj przygotowałem dla was tarte drożdżową z czerwonymi śliwkami w stylu American Pie. Czemu właśnie taka nazwa, bo będąc dzieckiem oglądałem wieku kreskówek Disneya, w których ciasta w takiej formie występowały bardzo często.

Składniki:

  • 1 kg śliwek (czerwonych lub fioletowych)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sok z połowy cytryny
  • 500 g mąki
  • 100 ml mleka (ja użyłem mleka owianego)
  • 130 g cukru
  • 120 g masła (co najmniej 83%)
  • 40 g drożdży świeżych
  • 1 jajo, 3 żółtka
  • cukier puder do dekoracji

Przygotowanie:

Umyj śliwki i przekrój każdą z nich na pół usuwając pestki. Przełóż je do miski i wymieszaj z 50 g cukru, sokiem z cytryny i mąką ziemniaczaną.
Teraz zajmijmy się ciastem. Żeby przygotować rozczyn należy do pozostałej ilości cukru dodać drożdże i je rozetrzeć, po krótkiej chwili drożdże zaczną się rozpuszczać (to bardzo dobry znak). Następnie zagrzej mleko do temperatury około 28 -30 C, do mleka dodaj 1 łyżkę mąki i mieszaninę cukru z drożdżami. Zaczyn odstawić w ciepłe miejsce na około 20-30 min. Po tym czasie przesiać pozostała mąkę i wlać zaczyn do mąki. Dodać jedno jajo i 2 żółtka, oraz roztopione przestudzone masło. Ciasto wyrobić ręką lub robotem kuchennym. Ciasto będzie gotowe jak nie będzie się kleić do ręki. Wyrobione ciasto przełóż do miski i przykryj filą spożywczą i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na co najmniej 3 h (najlepiej całą noc). Po tym czasie odgazuj ciasto naciskając z każdej strony. Podziel ciasto na dwie części mniejszą 1/3 i większą 2/3. W moim przepisie użyłem formy 28cm średnicy, zatem na taka formę lub inną (wtedy będziecie potrzebować mniej lub więcej ciasta) wyłóż rozwałkowane 2/3 ciasta, następnie wyłóż śliwki ciasto skórką do góry. Z reszty ciasta wyroluj małe rolki i je rozwałkuj, to ciasto posłuży do przygotowania kratki na wierzch ciasta. Ostatni krok to posmarowanie ciasta z góry żółtkiem z odrobiną zimnej wody.
Ciasto należy piec w rozgrzanym piekarniku do temperatury 180 C przez 40-60 minut, wszystko zależy od waszego piekarnika. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta posypać cukrem pudrem i Gotowe Smacznego!!

Takie ciacho będzie idealnym dodatkiem do porannej kawy lub popołudniowej herbaty.

Zapraszam was do śledzenia mnie na Instagramie @deerartem i fb Jakub Kurzep, gdzie znajdziecie więcej kulinarnych inspiracji oraz więcej informacji o moim codziennym życiu. Nie zapomnijcie obserwować WLC.PL by nie przegapić żadnego z moich przepisów 

W następnym przepisie coś zdrowego i pożywnego na śniadanie.
Koniecznie śledźcie www.wlc.pl oraz @deerartem by nie przegapić przepisu.

Pozdrawiam
Kuba