REKLAMA

Autor: Jakub Kurzep

Naleśnik Słodki & Słony 

Kto z nas nie lubi naleśników, które można jeść na śniadanie, obiad, podwieczorek czy kolację. 

Dla mnie naleśniki to przede wszystkim wspomnienia związane z obozami harcerskimi, na które jeździłem i podwieczorkami zawsze o godzinie 16-tej, na których serwowało się naleśniki z białym serem lub domowym dżemem truskawkowym. 

Od ostatniego obozu, w którym brałem udział minęło już ponad 15 lat, ale w głowie dalej słyszę teksty piosenek akompaniowanie grą na gitarze oraz głośny krzyk „Czuwaj!” 

Dzisiaj chciałem Wam zaproponować mix między czymś słodkim & słonym. 

Coś nie sztampowego i wyrazistego, a przez to absolutnie obłędnego w smaku. 

Do tego danie będziecie potrzebować:

Porcja dla 2 osób 

Naleśniki 

• 250 g mąki (najlepiej tortowej)

• 125 ml mleka 

• 2 jaja od szczęśliwych kur, 

• 30 g roztopionego masła (co najmniej 82 % tłuszczu pochodzenia zwierzęcego) 

• 15 g cukru 

• Szczypta soli. 

Farsz 

• 2-3 jabłek (musza być lekko kwaskowe, ale nie za kwaśne) 

• 1 opakowanie świeżego sera koziego (ok. 200 g) 

• 4 duże pomarańcze 

• Otarta skórka z jednej pomarańczy  

• 50 g orzechów włoskich

• 2-3 łyżek miodu (najlepiej miód manuka, których ma kwaskowaty posmak, ale może też być miód lipowy lub leśny, jeśli wolicie delikatniejszy miód to polecam akacjowy)

• Jeśli nie macie miodu możecie użyć cukru, w takiej układzie 2 łyżki stołowe cukru.

Przygotowanie 

Zacznijmy od ciasta na naleśniki. Zmieszaj mąkę z cukrem i solą następnie wlej mleko i wbij jaja (umyj jaja w ciepłej wodzie przed ich rozbiciem, wbijaj jaja do szklanki pojedynczo by uniknąć przykrej niespodzianki). Wymieszaj całość rózgą lub blenderem tak by nie powstały grudki. Na koniec dodaj roztopione masło i wymieszaj tak by ciasto z masłem stworzyło jednolitą masę. Przygotowana masę zakryj folia spożywczą lub przykryj pokrywką i pozostaw na 30 min do 1 godziny w temperaturze pokojowej. 

Przygotowanie farszu. Umyj i obierz jabłka, i pokrój je jak lubisz, ja pokroiłem je w średnią kostkę. Przesmaż je z odrobiną masła, ale tak by były wciąż chrupkie. Rozdrobnić kozi ser i dodaj do jabłek. Następnie sparz jedno z pomarańczy i otrzyj z niego skórkę. Wyfiletuj pomarańcze i wrzuć je do małego rondla razem z otarta skórka z jednej pomarańczy, miodem i wyciśniętym sokiem z pozostałości po pomarańczach. Gotuj całość, aż do widocznej redukcji płynu, aż do momentu zgęstnienia. 

Teraz możesz zacząć smażyć naleśniki, posmaruj delikatnie patelnie roztopionym masłem (użyj pędzelka lub ręcznika papierowego). 

Upraż orzechy włoskie na suchej patelni.  

Wyłóż farsz na każdego naleśnika i złóż jak lubisz: rurka lub trójkąt włóż do środka orzechy. Na sam koniec posyp orzechami na wierzch i polej sosem pomarańczowym. GOTOWE! 

Sugerowałbym to danie na późne śniadanie lub lunch, a do picia koniecznie woda z cytryna i melisą lub herbata mrożona. 

Takie danie dostarczy wam sporą ilość energii i witamin na cały dzień. Orzechy, jabłka, pomarańcze czy kozi ser to bomba minerałów takich jak potas, fosfor, magnez, wapń i żelazo, witaminy C, B6, A, E, K, błonnik i dobre kwasy tłuszczowe. Zatem nic tylko jeść. 

Pozdrawiam Was,

Kuba