REKLAMA

Jaja w polskiej kuchni są bardzo znane. Jemy je na różne okazje i na różne sposoby. Jednak najczęściej znana nam forma to jajecznica lub jaja na twardo w majonezie z groszkiem zielonym. Ja dzisiaj chcę wam pokazać genialne „ubrane jaja”, czyli jaja w koszulkach lub jaja poché (jaja w kieszonce). Zatem zabieramy się do gotowania.

Składniki dla 2 osób:

  • 4 jaja od radosnych kur,
  • 200 g fasolki szparagowej lub 1 brokuł lub inne warzywo, które macie pod ręką,
  • 60 g świeżego sera koziego (lub sera typu feta),
  • kilka pomidorków koktajlowych,
  • 2 łyżki stołowe octu jabłkowego,
  • sól,

Przygotowanie:

Pamiętajcie by sparzyć jaja w wodzie w temperaturze około 70 C, dzięki czemu minimalizujemy ryzyko zatruciem salmonellozą. Tak przygotowane jaja osuszyć i pozostawić na boku. Teraz w dwóch garnkach (2-3 l) wlać wodę, do każdego około ¾ objętości. Do obu wsypać po małej łyżce soli. Do jednego, kiedy woda się zagotuje włożyć umytą fasolkę szparagową i gotować kilka minut tak jak lubicie, w moim przypadku było to 5 min, bo lubię, gdy warzywa są chrupkie. Poza tym krótko gotowane warzywa zachowują więcej wartości odżywczych. Następnie, gdy woda zacznie wrzeć w drugim garnku, dodać dwie stołowe łyżki octu, który pomoże w ścięciu białka oraz podwyższy temperaturę wrzenia wody. Do osobnej szklanki wbić jedno jajko (z każdym jajem procedura jest taka sama). Dużą łyżka zamieszać w garnku aż uformujemy wir, do środka wiru wlać jajko i czekać aż uformuje się kula. Jeśli kula się nie uformowała nic straconego, weź łyżkę i delikatnie nałóż białko na żółtko. Każde jajo gotuj na małym ogniu, między 2-3 minut w zależności od wielkości jaja. Moje jaja były duże i gotowałem każde około 2 minut +/- 20 sekund. Proszę pamiętajcie, że jaja w koszulce muszą być płynne!
Wyłów i odsącz jajo w koszulce.
Teraz pora przygotować nasz talerz. Do małej miski lub talerza wyłóż fasolkę szparagową, kilka pomidorków, teraz dwa jaja ubrane jaja, i posyp rozdrobnionym serem kozim.

Gotowe. Smacznego!!!

Takie danie dostarczy wam wiele witamin i białka na początek dnia, poza tym takie śniadanko jest lekkie, więc będziecie gotowi na każde wyzwanie beż obciążeń.

Zapraszam was do śledzenia mnie na Instagramie @deerartem i fb Jakub Kurzep, gdzie znajdziecie więcej kulinarnych inspiracji oraz więcej informacji o moim codziennym życiu. Nie zapomnijcie obserwować WLC.PL by nie przegapić żadnego z moich przepisów.

W następnym przepisie kolejne smaczne śniadanie w dwóch odsłonach.
Koniecznie śledźcie www.wlc.pl oraz @deerartem by nie przegapić przepisu.

Pozdrawiam,
Kuba