baner ZSCH
REKLAMA

We wtorek, 29 listopada br. w
Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy odbył się finał
gastronomicznego konkursu wojewódzkiego pn. „Mistrzowie w Swoim Fachu”. Dwie
uczennice z Zespołu Szkół Chemicznych we Włocławku zdobyły pierwsze miejsce, a tym
samym ich zespół okazał się najlepszy w województwie kujawsko-pomorskim.
Julia Bisowska i Aleksandra Maciejczak pod opieką nauczyciela Sylwii Wojtczak, zdobyły
pierwsze miejsce w prestiżowym konkursie gastronomicznym. Uczennice na co dzień
chodzą do Zespołu Szkół Chemicznych we Włocławku i reprezentują trzecią klasę o
kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych.
Aby zakwalifikować się do finału konkursu uczennice miały za zadanie przygotować w
swojej macierzystej szkole danie główne oraz przystawkę. Zdecydowały się na
przyrządzenie przystawki w postaci makreli z owocami w galarecie otulonej kwaśnym
sosem oraz dania głównego, którym był gruszkowy boczek w towarzystwie puree z
czerwonej soczewicy.
W finale konkursu zadaniem uczestników było rozwiązanie testu z zakresu wiedzy z
technologii gastronomicznej, rozpoznawanie przypraw i surowców oraz przygotowanie
zestawu dań. Warto podkreślić, że do końca nie było wiadomo jakie surowce otrzymają
uczestnicy, zatem trzeba było wykazać się pomysłowością oraz wszechstronnym
przygotowaniem. Wybór padł ostatecznie na:

  • zupę krem z cebuli, zapiekanej z parmezanem i grzankami
  • dania głównego w postaci – roladek z szynki z żurawiną w sosie własnym i burakami w
    odsłonie słodko-kwaśnej
  • deseru z gruszki w czerwonym winie z sosem innym i mascarpone.