W polskiej tradycji w okresie zimowym zajadamy się gęstymi rozgrzewającymi zupami takimi jak grochowa czy krupnik. Dlatego chciałem wam zaproponować zupę krem pochodzącą ze słonecznej Hiszpanii. Taka zupa jest aromatyczna i rozgrzewająca oraz bardzo bogata w witaminy i minerały, które wzmocnią naszą odporność podczas zimowych dni. Żeby zrobić taka zupę będziemy potrzebować:
Składniki na 4 porcję:
- 8 czerwonych papryk
- 2 cebule
- 1.5 główki czosnku
- 2 pory
- 4 marchewki
- 3 pietruszki
- 4 łodygi selera naciowego lub 0.5 korzenia selera
- 4 listki laurowe
- 4 ziela angielskie
- 2 łyżki papryki wędzonej
- 60-80 ml hiszpańskiej oliwy z oliwek
- 4 jaja od szczęśliwych kur
- sól, odrobina octu jabłkowego
Przygotowanie:
Umyj i osusz wszystkie warzywa. Papryki posmaruj odrobina oliwy i piecz w piekarniku w temperaturze 150 C aż skórka lekko się zwęgli. Czosnek i cebulę obierz i pokrój w kostkę, wrzuć je do rondla z oliwą i liściem laurowym. Oliwa powinna przykryć cebulę i czosnek by te się w niej ugotowały a nie smażyły. W taki sposób gotuj cebule i czosnek aż zmiękną
Pozostałe warzywa włożyć do garnka i zalać zimną wodą (około 1 – 1.2 L wody wody) i gotuj na małym ogniu.
Gdy papryki się upieką i obierz papryki ze skóry i wydrąż komory nasienne. Z wywaru warzywnego wyciągnij ugotowanego pora, 2 pietruszki, 2 marchewki, seler i ziele angielskie. Resztę warzy zostaw w zupie, dodaj upieczoną paprykę, dodaj ugotowane w oliwie czosnek i cebulę. Pozostała oliwę rozgrzej delikatnie w rondlu i dodaj do niej dwie łyżki wędzonej papryki (uważaj by się papryka nie spaliła). To pozwoli otworzyć paprykę i wydobyć z niej więcej koloru i smaku. Tak przygotowaną paprykę wędzoną wrzuć do zupy z całą oliwą. Teraz zagotuj wywar i go zblęduj. Jeśli wywar jest za gęsty dodaj więcej wody lub winna wytrawnego. Na sam koniec dopraw solą i odrobiną octu jabłkowego do zbalansowania słodkości papryki (ocet nie jest konieczny).
Na sam koniec na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek usmaż jajo sadzone tak by jego narożniki były spieczone a żółtko płynne. Tak usmażone jajo podaj na wierz zupy. Gotowe, Smacznego!!!
Jeśli chcesz dodać jeszcze więcej smaku do zupy, możesz przygotować chipsy z Szynki Serrano.
Zapraszam was do śledzenia mnie na Instagramie @deerartem i fb Jakub Kurzep, gdzie znajdziecie więcej smakowitych inspiracji oraz więcej informacji o mnie.
Nie zapomnijcie by śledzić >>> www.wlc.pl oraz >>>@deerartem w następnym tygodniu opowiem wam o polskich superfoodach, o których słyszeliście, ale nie widzieliście, że są takie super. Zatem wskakujcie na telefony, laptopy i tablety by nie przegapić posta.
Pozdrawiam
Kuba