REKLAMA

Autor: Jakub Kurzep

Aż chciałby się powiedzieć, „tyle słońca w całym mieście, popatrz”. Zatem wiosennie mam dla was propozycję lekkiego dania, które łączy wiele kultur, to taka moja europejska interpretacja bliskiego wschodu.

Składniki dla 2 os:

  • Fasola Neckarkonigin 350 g (lub fasola szparagowa lub młode szparagi)
  • 100 g sera feta (lub bryndzy)
  • 60 g orzechów nerkowca (mogą być też włoskie)
  • 1 owoc granatu
  • oliwa z oliwek
  • suszone pomidory (2-3 kawałków)
  • natka pietruszki (połowa pęczka)
  • sok z połowy cytryny
  • cukier, sól

Przygotowanie:
Fasole należy ugotować w wodzie z cukrem i solą tak by była lekko chrupka. W czasie, kiedy gotuje się fasola, możemy przygotować sos. Do blendera wlej około 80 ml oliwy z oliwek (lub oleju rzepakowego tłoczonego na zimno), dodaj suszone pomidory, natkę pietruszki oraz sok z cytryny. Zmiksuj wszystko tak by były widoczne drobne kawałki suszonych pomidorów. Na gorącej patelni upraż orzechy nerkowca tak by lekko zbrązowiały, obierz owoc granatu (żeby się nie pobrudzić zobacz przepis na Perska dynia z autorskim twistem gdzie wyjaśniam jak obrać taki owoc). Teraz na duży talerz wyłóż fasole polej ją sosem, posyp orzechami, pokruszoną fetą i pestkami granatu. Gotowe, Smacznego!!!

Takie danie najlepiej będzie wam smakować z winem szczepu Riesling lub Muscat Blanc, dla osób niepijących polecam wodę mineralną lekko gazowaną z pestkami granatu i miętą. Taka fasolka będzie stanowić genialny dodatek do lunchu lub lekkie danie główne na romantyczną kolację.

Zapraszam was do śledzenia mnie na Instagramie @deerartem i fb Jakub Kurzep, gdzie znajdziecie więcej smakowitych inspiracji oraz więcej informacji o mnie. 

Nie zapomnijcie śledzić >>> www.wlc.pl oraz >>>@deerartem w następnym tygodniu kolejna odsłona wiosennej lekkości. Obserwujcie by nie przegapić ☺

Pozdrawiam
Kuba