REKLAMA

Autor: Jakub Kurzep

Chyba każdy jadł frytki w swoim życiu. Te domowe i te z budki na dworku kolejowym lub autobusowym. Niestety do polski dodarła dziwna moda na frytki z tzw. POSYPKAMI, które są pełne konserwantów, sztucznych barwników, i substancji wzbogacający smak i aromat. Mało to ma wspólnego z prawdziwymi frytkami, które możecie sami zrobić w domu używając prostych przypraw i naturalnych aromatów z ziół. Dzisiaj pokaże wam jak zrobić frytkę na sylwestra, która jest szybką i genialną przekąską.
Czy frytka jest niezdrowa, spawa dyskusyjna. Nic nie szkodzi przy zachowaniu pewnego umiaru i odpowiednim przygotowaniu. Frytki smażymy na rozgrzanym oleju by go nie chłonęły a zatem nie będą bardzo tłuste i nasiąknięte olejem. Dodatkowo nie solimy ich na potęgę, bo nadmiar soli również jest nie zdrowy a poza tym tu o smak ziemniaka chodzi a nie o smak soli. I ostatnia rada, jedzmy je raz na jakiś czas z domowymi przyprawami i unikajmy tych głęboko mrożonych. Teraz co zrobić by frytka była włoska?

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków (bogate w skrobie)
  • pęczek pietruszki
  • 100 g drobno startego parmezanu lub twardego sera (np. dojrzały cheddar lub gouda)
  • 5 ząbków czosnku
  • 6 -8 łodyg rozmarynu świeżego (lub pomiń ten krok jak nie masz świeżego rozmarynu)
  • sól (jeśli wolisz bardzo słone, bo pamiętaj, że ser już jest dość słony)
  • 1 L oleju rzepakowego tłoczonego na zimno (lub jaki tam masz)

Przygotowanie:
Umyj i dokładnie ziemniaki. Jeśli ich skórka jest bardzo gruba i pomarszczona obierz ziemniaki, jeśli jest normalna i nie pomarszczona nie obieraj jej przez co dostarczysz organizmowi więcej błonnika. Teraz pokój ziemniaki w słupki (cienkie grube jak kto woli). Umyj je kilka razy by wypłukać nadmiar skrobi z powierzchni frytek. Osusz je dokładnie. Rozgrzej w rondlu lub na patelni olej i wrzuć do niego 3 ząbki czosnku i rozmaryn by alej nabrał ich aromatu. Smaż frytki partiami by się nie sklejały i za każdym razem wrzucaj je małymi porcjami by nie obniżać temperatury smażenia, przez co frytki nie będą siąknąć tłuszczu i będą chrupiące. Po wyjęciu z patelni odcedź i przełóż na talerz z ręcznikiem papierowym. Po kilku minutach przełóż frytki na inny talerz lub miskę i posyp parmezanem, pokrojoną pietruszką, usmażonym i pokruszonym rozmarynem oraz drobno posiekanym czosnkiem. Gotowe, możesz dać wykałaczki do serwowania lub każdy sobie położy na talerzyk. Smacznego i bawcie się dobrze.

Zapraszam was do śledzenia mnie na Instagramie @deerartem i fb Jakub Kurzep, gdzie znajdziecie więcej smakowitych inspiracji oraz więcej informacji o mnie. Nie zapomnijcie obserwować WLC.PL by nie przegapić żadnego z moich przepisów ☺ Od następnego tygodnia wracamy do regularnych cotygodniowych postów.

Nie zapomnijcie by śledźcić >>> www.wlc.pl oraz >>>@deerartem w następnym przepisie coś „Extra” wraz z recenzją Superfoods Purella. Jeśli chcecie się przekonać czy te produkty są takie „Super” to koniecznie wskakujcie na mój Instagram i wlc.pl.

Włoska Frytka na Sylwestra

Pozdrawiam
Kuba