REKLAMA

Autor: Jakub Kurzep

Z dzieciństwa lato kojarzy mi się z chrupiącym chlebem i kanapką ze świeżym pomidorem prosto z pola, zabawą w podchody w pobliskim parku ze znajomymi i ogniskami, z których wyjadałem pieczone ziemniaki, czy pieczoną paprykę. 

Na lato czekał każdy z nas. Niestety tegoroczne lato będzie inne, niż te poprzednie ze względu na COVID-19. Dlatego też pamietajmy o tym, co nam dało słońce czyli wiele kolorowych warzyw bogatych w witaminy i minerały, by nasze organizmy były zdrowe i pełne energii. Dlatego warto wybrać się do ogródka lub na jakieś pobliski bazarek i przynieść to dobro do Waszych domów. 
Dzisiaj chciałem wam pokazać proste danie VEGE, które może zrobić każde z Was i które przywiozłem ze sobą ze słonecznej Grecji. Jest to tzw. danie „Zero Waste” „Zero Wyrzucania”. Jest ponadto lekkie, ale bogate w witaminy i minerały, a o to przecież nam chodzi 🙂


Podczas lata, zdarza się nam, ze w pośpiechu na kolejny wypad poza miasto zapominamy, by zabezpieczyć pieczywo przed wysychaniem lub zapominamy całkowicie żeby je zjeść. Przez co pieczywo staje się twarde. I co teraz zrobić?! 


Wyrzucić? >>> NIE NIE i jeszcze raz NIE !!!


Stare pieczywo można wykorzystać i zaraz wam powiem jak. Do przygotowania tego dania potrzebujemy:


• 2 czerwone papryki

 • 1 zielona papryka 

• 1 Żółta cukinia (kabaczek) 

• 2 średnie czerwone cebule 

• Garść śliwkowych pomidorów koktajlowych 

• 250 g starego chleba 

• 1 kostkę sera typu feta (najlepiej bio, jak nie lubisz fety użyj świeżego sera koziego) 

• 2 suszone pomidory 

• 1 ząbek czosnku

• Tymianek, oregano i rozmaryn 

• Sól morska w płatkach (lub taka jaką macie w domu)

• Świeżo zmielony pieprz 

• Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia 


Właściwie każde warzywa sezonowe z mała zawartością wody będę odpowiednie. 


Przygotowanie: 

Umyj warzywa i je osusz. Pokrój wszystkie warzywa w grubą kostkę, przełóż je do żaroodpornego naczynia, wybierz odpowiednio duże, żeby warzywa były równomiernie rozłożone (najlepiej 35 cm x 20 cm). Następnie pokrój w dużą kostkę stary chleb. Rozgrzej patelnie z oliwa z oliwek, wrzuć na nią stary chleb z pokrojonym na drobno czosnkiem i przesmaż, po chwil dodaj pokrojone suszone pomidory. Po 5 minutach smażenia, przerzuć wszystko z patelni do warzyw i wymieszaj. 
Włącz piekarnik na termoobieg i nastaw temp 180C. 


Przyszła pora na ser typu feta. Pokrój go w dużą kostkę i dodaj do pozostałych składników. Sporządź mix z ziół – ja dałem 1/3 małej łyżeczki oregano i tymianku oraz 1/2 małej łyżeczki rozmarynu. Posypałem odrobine solą (uważaj ser typu feta jest już słony). Zmieszaj delikatnie całość.
Włóż do piekarnika i piecz przez 20 min w temperaturze 180 C w termoobiegu, a następnie przez 15 min w grzaniu grill (z góry) w temperaturze 200 C (obserwuj danie by go nie przypalić). 


GOTOWE !!! 


Danie to dostarczy Wam witaminy takie jak A, C, z grupy B, K, PP oraz potas, wapń, żelazo, selen czy kwasy omega-3. Pamiętajcie wybierajcie produkty mało przetworzone, bo te są znacznie zdrowsze. 


Polecam jeść to danie na lekki obiad przy kieliszku białego wytrawnego wina lub wody z cytryną i kwiatami lawendy. 

Koniecznie dajcie mi znać jak smakowało wam to danie i podeślijcie mi jakieś foteczki 🙂 na instagram. Nie zapomnijcie mnie śledzić mnie na moim Instagram @deerartem gdzie znajdziecie wiele kulinarnych inspiracji i nie tylko. 

SMACZNEGO! 


Już w następnym przepisie coś mega smacznego i bogatego w witaminy, koniecznie obserwuj WLC.PL Story oraz mojego bio na insta @deerartem by nie przegapić tego przepisu! 

Pozdrawiam Was Kuba i do zobaczenia 🙂

Kim jest Jakub Kurzep?

Kiedyś uczęszczałem do ZSCh Włocławek, i dzięki temu zżyłem się z miastem na wielu płaszczyznach. Brałem udział w wielu ciekawych projektach jako wolontariusz, angażowałem się w działania polityczne miasta, grałem w Teatrze Ludzi Upartych, śpiewałem w Canto oraz grałem w OSP Śmiłowice. Ale co z tym gotowaniem? Żyje w malowniczej Szkocji i romantycznym Edynburgu, a właściwie jestem tutaj już prawie 10 lat. 


Każdy umie zrobić proste danie jak chociażby jajecznica. Też taki byłem, ale wszystko zaczęło się na poważnie od niewinnego ciastka francuskiego z morelą z puszki, było to 11 lat temu. To był przełomowy moment w tamtym czasie tzw. Alla w gotowaniu. W międzyczasie zacząłem studiować chemię i czytać więcej o jedzeniu. 


Przez ten czas nauczyłem się wiele z książek i programów kulinarnych, stało się to moja pasą. Później wziąłem udział w MASTERCHEF TVN i zostałem oceniony przez profesjonalistów, którym posmakowały moje dania. 


Reasumując kim jestem. Jestem dziwnym ktosiem, który jest uparty jak osioł i uwielbia gotować. Dzięki gotowaniu odkrywam i pozwalam odkryć wspomnienia. Moja kuchnia jest pełna aromatów z całego świata i każde z was znajdzie tutaj coś oryginalnego i niesztampowego na każdą okazję. 

Wpadajcie do mnie na instagram @deerartem gdzie znajdziecie fotorelacje oraz wpadajcie na WLC.PL po więcej moich przepisów.