REKLAMA

Autor: Jakub Kurzep

Dynia to kolejne zapominane warzywo, które rzadko gości na naszych stołach. Okazuje się, że wielu z nas nie wie co zrobić z dynią myśląc, że danie z tego warzywa jest „trudnym orzechem do zgryzienia”. 

Ja Wam pokażę, że możecie zrobić superszybkie danie z dyni, które będzie oryginalne i bardzo smaczne oraz zdrowe. 

Do tego będziemy potrzebować: 

Składniki na 4 osób:  

• 3-4 średnich dyni piżmowymi 

• 70 g prawdziwego masła (co najmniej 82 % tłuszczu zwierzęcego)

• Świeży tymianek cytrynowy lub zwykły tymianek 

• 1 Seler 

• 4 marchewki 

• 3 pietruszki 

• 2 pory 

• 2 cebule 

• 3 liście laurowe 

• 4 ziarna ziela angielskiego 

• Gałązka świeżego rozmarynu  

• Pomidory piccolo 250 g 

• 1 puszkę karczochów z wody lub oliwy (jeśli nie macie lub nie lubicie to możecie to zastąpić pieczonym ziemniakiem truflowym lub pieczoną pietruszką)    

• Sól morska 

Dynie należy oczyścić z gniazda nasiennego oraz grubej skóry. Następnie pokrój ją w średnią kostkę i duś pod przykryciem na małym ogniu z masłem i świeżym ziołami, aż dynia zmięknie. Pestki możesz zostawić na później, możesz je wysuszyć i dodawać do musli, zup czy innych dań lub jeść je jak słonecznik. 

W osobnym garnku 2-4 L wielkości przygotuj około 2 L zimnej wody. Obrane warzywa na bazę zupy obierz i wrzuć do garnka, cebule opal na gazie i wrzuć do środka, dodaj przyprawy. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem do czasu zmięknięcia warzyw. Po tym czasie odcedź warzywa, do pozostałego płynu dodaj uduszoną dynie, zblenduj ostudzonym płyn i na sam koniec dodaj sól do smaku. 

Teraz musimy zająć się pomidorami i karczochami. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 C w systemie grzanie góra dół bez termoobiegu. Na blachę wyłóż pomidory i karczochy, skrop je oliwa z oliwek i posyp odrobioną soli. Wymieszaj całość i piecz, aż do momentu widocznego zbrązowienia (skarmelizowania). Jeśli nie lubisz karczochów to możesz użyć ziemniaka truflowego, pieczonej pietruszki czy też ugotowanego bobu. 

Gotowe. Teraz rozlej na talerze, wyłóż swoje ulubione upieczone warzywa i zajadaj się tym dobrem! 

To danie nie dość, że smaczne to bogate w witaminy i minerały takie jak potas, wapń, żelazo, magnez, witamina C, A, z gr B, E czy kwasu foliowego. Dbajmy o nasze zdrowie i o to co jemy.

Pamiętaj by podzielić się zdjęciami jak wygląda Twoje danie lub napisz do mnie, jeśli masz jakieś pytanie. Koniecznie wpadaj do mnie na Instagram @deeratrtem i Facebook Jakub Kurzep gdzie znajdziesz wiele kulinarnych inspiracji oraz nie zapomnij odwiedzać WLC.PL by nie przegapić moich przepisów.  

Pozdrawiam Was 

Kuba