REKLAMA

Autor: Karolina Korpalska

Od kilku lat zioła są w naszym kraju prawdziwym hitem kulinarnym, dlatego chętnie uprawiamy je w ogrodach. Ale zioła coraz częściej można też spotkać na balkonach i tarasach. Dlatego warto poznać zasady uprawy ziół w pojemnikach.

Powonienie to jeden z pierwotnych zmysłów. Zapach wydzielany przez rośliny wpływa na nastrój a nawet rozbudza pewne wspomnienia , nawet z dzieciństwa.

Aromaty roślinne mają zdolność zarówno pobudzania organizmu, jak i jego wyciszenia, dlatego znalazły one szerokie zastosowanie w medycynie, aromaterapii, powszechnie stosuje się je w gastronomii jako przyprawy i środki, które służą do konserwacji żywności. 

To grupa roślin, które silnie pachną…. 

Poniżej opisałam kilka z nich, ich właściwości i wpływ na nasze zdrowie. Oczywiście nie są to wszystkie, ale kilka tych najbardziej popularnych…

# Tymianek pospolity (Thymus volgarisL.)– substancją, która ma wpływ na smak, zapach i właściwości lecznicze jest tymol. Tymol można również odnaleźć w syropach, które się stosuje w dolegliwościach związanych z zakażeniem dróg oddechowych. Ale działanie tymianku jest znacznie szersze Stymuluje procesy trawienia, pobudza apetyt, leczy bezsenność, łagodzi ukąszenia owadów.  

# Oregano czyli lebiodka pospolita (Origanum vulgare L.)– jej zapach pobudza łaknienie a wyciągi z tego ziela są stosowane w leczeniu zakażenia dróg moczowych, reumatyzmie, do płukania jamy ustnej i do kąpieli.

# Majeranek pospolity (Origanum majorana L.)– stosowany powszechnie w kuchni dzięki oryginalnemu aromatowi. Ma zdolność usuwania kolek i pobudzania pracy jelit. Jego aromat uwalnia się podczas słonecznej pogody, pomaga w zasypianiu a także przynosi ulgę osobom samotnym i przygnębionym.

# Rozmaryn lekarski (Rosmarinus officinalis L.)– stosowany w kuchni jako przyprawa, konserwuje mięso, ale także może się znaleźć w kadzidle. Jego zapach ma działanie lecznicze a w aspekcie psychicznym- wywołuje jasność umysłu. Jest również stosowany w przypadku zespołu Reynauda, który charakteryzuje się słabym krążeniem krwi w dłoniach i stopach. Ponadto olejek rozmarynowy wykorzystuje się w leczeniu roblemów mowy, osłabienia wzroku i paraliżu oraz przeziębień i bólów głowy.

#Bazylia (Ocimum basilicum L.)-  wspomaga pracę:

  • układu trawiennego –  poprawia trawienie i ułatwia przyswajanie składników odżywczych z pokarmu. Zapobiega skurczom żołądka i pobudza wydzielanie soku żołądkowego, można ją stosować w przypadku niestrawności i przy wzdęciach. Wykazuje skuteczność także w zwalczaniu braku apetytu. Stosuje się ją również jako środek zapobiegający wymiotom i nudnościom.
  • układu nerwowego – ma działanie podobne do melisy: działa przeciwdepresyjnie, poprawia nastrój, pomaga zwalczyć bezsenność, zmniejsza nadpobudliwość.
  • posiada także właściwości przeciwgorączkowe – łagodnie obniża wysoką temperaturę i rozgrzewa organizm.

Bazylia, razem z rozmarynem, bazylią, tymiankiem, szałwią, miętą pieprzową, cząbrem ogrodowym i majerankiem, należy do ziół prowansalskich

Ponad to doniczka z bazylią, postawiona na parapecie, skutecznie odstrasza owady, m.in. komary. Sok z liści bazylii przynosi ulgę w przypadku pogryzienia przez owady.

#Główną zaletą mięty jest jej zbawienny wpływ na podrażnienia układu pokarmowego. Wykazuje działanie rozkurczające mięśnie gładkie przewodu pokarmowego, a tym samym – zmniejszające ból. Jest niezastąpiona w leczeniu problemów trawiennych, takich jak wzdęcia czy zaparcia. To wszystko dzięki zawartości mentolu, obecnego w liściach mięty, który ogranicza wydzielanie żółci.

W przypadku problemów z układem pokarmowym najlepiej sprawdza się napar z liści i łodyg mięty, którą nawet profilaktycznie warto spożywać po dużych i ciężkostrawnych daniach.

Mięta ma również właściwości antybakteryjne i antywirusowe. Wspomaga walkę z bakteriami, które wywołują dolegliwości układu pokarmowego, a także z Salmonellą, E. coli i gronkowcem złocistym. Wykazuje również działanie uspokajające.

 #Melisa lekarska (łac. Melissa officynalis)-  uspokaja, koi nerwy, działa przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, obniża ciśnienie krwi, reguluje pracę wątroby, pobudza wydzielanie soków trawiennych, wzmacnia i rozkurcza.

Nie tylko napar, ale też wino z liści melisy może mieć pozytywny wpływ na organizm. Melisa może pomóc, gdy występują: niepokój, pobudzenie, napięcie nerwowe, zaburzenia rytmu serca (tzw. kołatania serca), nerwica, bezsenność, bóle głowy (również migrena), przeziębienie, grypa, chroniczne zapalenie oskrzeli, dolegliwości płucne.

Okłady ze świeżych liści melisy (lub naparu z liści) stosowane są na urazy i otarcia, opuchliznę, bóle stawów, ugryzienia owadów oraz w przebiegu półpaśca.

Uprawa ziół w pojemnikach

Uprawa ziół na balkonie staje się coraz popularniejsza.

-Większość ziół i roślin przyprawowych pochodzi z łagodnego klimatu (np. bazylia, oregano), dlatego do prawidłowego rozwoju potrzebują ciepła i słońca. Posadzone w cieniu, będą się wyciągać, blednąć, a nawet zamierać. Aby tego uniknąć, należy przeznaczyć dla ziół stanowisko słoneczne, ale delikatnie osłonięte przed południowym słońcem.
Zioła należy sadzić do odpowiednio dużych pojemników oraz w dobrą ziemię kwiatową. Podczas sadzenia należy pamiętać o umieszczeniu na dnie doniczki drenażu, gdyż większość ziół nie toleruje wody zalegającej w okolicy korzeni.

Zbiory ziół odbywają się nawet kilka razy w sezonie, dlatego w ich uprawie należy unikać stosowania chemii. Sztuczne nawozy oraz chemiczne środki ochrony roślin lepiej zastąpić preparatami naturalnymi np. opryskując wyciągami roślinnymi (np. z czosnku), chroniącymi przed chorobami i szkodnikami.

Posadzone w oryginalnej skrzyni lub drewnianym wiadrze, będą spełniały nie tylko rolę użytkową, ale też dekoracyjną. Ciekawie mogą się także prezentować w bielonych na styl prowansalski skrzyneczkach lub cynowych wiaderkach, będących osłonkami dla doniczek. Zioła możemy też sadzić w pojemnikach kaskadowych lub ceramicznych dzbanach, przeznaczonych specjalnie pod ich uprawę.