REKLAMA

Autor: Jakub Kurzep

Sernik to ciasto, które jest dość kapryśne i wielu z was może myśleć, że przygotowanie takiego ciasta zabiera wiele czasu. Zatem ja chcę wam pokazać, że wcale tak nie musi być, jeśli tylko macie blender w domu.

Składniki:

  • Twaróg półtłusty 500 g
  • Jogurt grecki 200 g
  • 4 jaja
  • 20 g masła
  • 80 g cukru
  • 80 g maki ziemniaczanej
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego lub nasiona z jednej laski wanilii
  • 2 tabliczki białej czekolady
  • Liski złota jadalnego (18k)

Przygotowanie

Do blendera wrzuć rozkruszony twaróg razem z jogurtem, masło i cukier wanilinowy. Wszystko dokładnie zblenduj na jednolitą masę. W osobnej misce ubij białka jaj z cukrem, gdy białka będą ubite zacznij dodawać żółtka jaj (po jednym) powoli mieszając oraz dodaj powoli mąka ziemniaczaną. Połącz delikatnie obie masy. Teraz przygotuj formę o średnicy około 20-22 cm, zabezpiecz formę papierem do pieczenia i przelej masę do formy. Piecz 40-50 minut w temperaturze 180 C. Po upieczeniu pozostaw sernik w piekarniku do ostygnięcia.

Do dekoracji możesz użyć rozstąpioną czekoladę ze złotem lub udekorować tylko cukrem pudrem ☺

Takie sernik najlepiej smakuje z sosem z kwaśnych owoców takich jak maliny lub jeżyny z odrobiną ginu. Sernik będzie idealnym dodatkiem do popołudniowej kawy lub jako deser po lekkim obiedzie ☺

Gotowe! Smacznego!!!

Zapraszam was do śledzenia mnie na Instagramie @deerartem i fb Jakub Kurzep, gdzie znajdziecie więcej kulinarnych inspiracji oraz więcej informacji o moim codziennym życiu. Nie zapomnijcie obserwować WLC.PL by nie przegapić żadnego z moich przepisów ☺

W następnym tygodniu coś rozgrzewającego na jesienny lunch z modernistycznym twistem. Koniecznie obserwujcie by nie przegapić.
Koniecznie śledźcie www.wlc.pl oraz @deerartem by nie przegapić przepisu.

Pozdrawiam
Kuba